Ellen Tijsinger

Ellen Tijsinger schrijft spannende boeken die over allerlei levensechte onderwerpen gaan: echtscheiding en alcoholisme bijvoorbeeld, maar ook over pesten, verliefdheid of andere culturen. Haar boeken zijn bedoeld voor lezers van tien jaar en ouder.
 

Geboren:7 september 1947 te Utrecht
Opleiding: Lerarenopleiding (kinderpsychologie, opvoedkunde, handarbeid en spelleiding en literatuur).
Werk:Gaf handenarbeid op een havo en atheneum, kinderpsychologie, jeugdliteratuur en spelleiding aan een school voor middelbaar beroepsonderwijs. Sinds 1983 fulltime schrijver.
Thuis:Heeft een zoon (Frank) en een dochter (Mariëtte) en woont nog steeds in haar geboortestad Utrecht. En ze is de trotse oma van kleindochter Eline en kleinzoon Julian.
Eerste boek: Soms ben ik boos (1986)
Bijzonderheden: Tekent, schildert, en rommelt graag met plantjes en stekjes en wandelt in de natuur. Haar grootste hobby is reizen: ze maakte reizen naar India, Nicaraqua, Roemenië en nog vele andere landen. Maar het allermeest houdt ze natuurlijk van schrijven en lezen!
Ooit gezegd: ´Ik schrijf het liefst verhalen die waargebeurd zouden kunnen zijn. Ze moeten over een onderwerp gaan dat mezelf raakt, anders kan ik er niet over schrijven. Als ik schrijf ben ik een beetje van de wereld. Zelfs ´s nachts droom ik over mijn hoofdpersonen.´


Boeken van Ellen Tijsinger

Over het werk van Ellen Tijsinger

Ellen Tijsinger schrijft boeken voor jongeren en voor volwassenen. In haar jeugdboeken behandelt ze allerlei levensechte onderwerpen, zoals echtscheiding, alcoholisme, pesten en verliefdheid, zonder dat de verhalen al te somber worden. De schrijfster steekt veel tijd in de voorbereiding van haar boeken. Om bijvoorbeeld zo goed mogelijk te beschrijven hoe het is om verslaafd te zijn bezocht ze een speciale kliniek voor mensen met een alcoholverslaving. Voor haar boek over de zigeuners in Roemenië Vijandig vuur reisde ze met een Nederlands hulpgoederentransport mee naar Transsylvanië. Al haar boeken zijn mengelingen van waargebeurde dingen en fantasie.Ze wil in de eerste plaats dat haar verhalen gewoon lekker gelezen worden ´al is het natuurlijk mooi als kinderen toch iets hebben aan een boek´. Sommige boeken zetten iets in werking bij de lezers. Toen haar boek De zwarte vulkaan verscheen over een arm schoenpoetsertje, gingen veel scholen geld inzamelen voor kinderen die in Léon (Nicaragua) op de vuilnisbelt leven. Iets soortgelijks gebeurde met Zonnekind en Vijandig vuur.Bij haar lezers blijkt ze zeer geliefd. Haar boeken werden een aantal keer getipt door de Nederlandse Kinderjury. In 1996 kwam ze als winnaar van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury uit de bus met Morgenster.


Websites over Ellen Tijsinger

Bibliografie selectie

2005 Magisch kruid (Ploegsma)
2005 Het grote decemberboek (Ploegsma)
2006 50 euro op zak (Ploegsma)
2006 Tussen twee vuren (herdruk van Vijandig vuur) (Ploegsma)
2006 Oma Krullenbol gaat op zwemles (Ploegsma)
2007 Een nieuwe kans (Ploegsma)
2007 Een heel jaar jarig (Ploegsma)
2011 De verdwenen bedelarmband (Compaan)
2011 Brugklas in actie (Compaan)


Bekroningen

1989 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Word toch wakker!
1990 Tip van de Nederlandse Kinderjury voor Nikolaj
1990 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg voor Word toch wakker!
1991 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg voor Nicolaj
1996 Prijs van de Nederlandse Kinderjury voor Morgenster