Nieuwsarchief

Het laatste nieuws over kinder- en jeugdboeken en lezen.
Voor meer nieuws rond (jongeren)literatuur kun je hier terecht.

Onderzoek: Krachtige taal in geschreven teksten

03-07-2015

Taalgebruikers kunnen hun boodschap op allerlei manieren kracht bijzetten. Christine Liebrecht onderzocht hoe ze dat precies doen. Zij promoveert op 10 juli aan de Radboud Universiteit op taalversterkers in evaluatieve teksten en heeft tips voor schrijvers.

Meer...

Leestips: Week 27

03-07-2015

In juli en augustus geeft Leesplein iedere week zomerse leestips voor alle leeftijden. Afgelopen woensdag de eerste vier voor lekker lui zomerlezen.

Meer...

Interviews: Te gast op Leesplein

01-07-2015

Iedere maand heeft Leesplein een paar gasten die meer vertellen over hun werk, hobby´s of andere interesses. In de maanden juli en augustus hebben we echter geen interviews maar aangepaste - zomerse - leestips en iedere maandag een lievelingswoord van een auteur.

Meer...

Bibliotheek: VakantieBieb populair onder jeugd

30-06-2015

Begin juni startten de gezamenlijke Bibliotheken een campagne speciaal gericht op basisscholen om aandacht te vragen voor zomerlezen met de VakantieBieb. In nauwelijks een maand tijd zijn al meer dan 345.000 jeugdtitels uit de VakantieBieb gedownload.

Meer...

Film: Meester Kikker wordt verfilmd

30-06-2015

Afgelopen weekend startten de opnames voor de familiefilm Meester Kikker, naar het gelijknamige boek van Paul van Loon (Leopold).

Meer...

Campagne: Gouden Boekjes op Kinderpostzegels 2015

30-06-2015

Op de Kinderpostzegels staan dit jaar foto´s van de Gouden Boekjes. Maar of het Bij Kiki thuis, Plofje de olifant of Kareltje wordt, blijft nog een verrassing. Dat maakten de Stichting Kinderpostzegels en PostNL maandag bekend.

Meer...

Onderzoek: Online bookcommunities

30-06-2015

Waarom lezen jongeren van 14 tot 22 jaar, en waarom worden ze lid van een online bookcommunity? Deborah Schrijvers, student literatuurwetenschap, gaat dat onderzoeken en roept jongeren op haar enquête in te vullen.

Meer...

Film: De club van lelijke kinderen wordt verfilmd

29-06-2015

Het boek De club van lelijke kinderen van schrijver Koos Meinderts wordt verfilmd. Producent Umami Media heeft een optie op het boek en het Filmfonds heeft subsidie gegeven om een scenario te ontwikkelen. Dat heeft Meinderts maandag bekendgemaakt.

Meer...

Prijs: KIDDO Leespluim voor Een leeuw in mijn cornflakes

29-06-2015

De KIDDO-Leespluim van juli 2015 is voor Een leeuw in mijn cornflakes van Michelle Robinson, met illustraties van Jim Field en vertaald door Tjibbe Veldkamp.

Meer...

Francine Oomen Officier in de Orde van Oranje-Nassau

28-06-2015

Francine Oomen is tijdens een jubileumfeest ter ere van haar 25-jarig-schrijverschap onderscheiden met de titel Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Meer...