Nieuwsarchief

Het laatste nieuws over kinder- en jeugdboeken en lezen.
Voor meer nieuws rond (jongeren)literatuur kun je hier terecht.

Leestips: Week 25

24-06-2016

Iedere week geven we leestips voor alle leeftijden, deze week waren het er weer vier. Verder besteedden we aandacht aan de themalijst Boeken over boeken.

Meer...

Jaar van het Boek: Boekenweetjes

23-06-2016

Dit jaar valt er op Leesplein iedere donderdag wat te leren over boeken en allerlei aanverwante zaken. Vandaag aandacht voor activiteiten tijdens de zomervakantie, boek-gerelateerd natuurlijk!

Meer...

Prijs: Zilveren Griffels, Penselen, Paletten en Vlag en wimpels uitgereikt

22-06-2016

Tien Zilveren Griffels, twee Zilveren Penselen, twee Zilveren Paletten en in totaal zestien Vlag en Wimpels zijn vanmiddag uitgereikt tijdens de MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam.

Meer...

POËZIEWEEK: Jules Deelder schrijft Poëziegeschenk 2017

21-06-2016

Gedichten altijd bloedserieus en nooit om te lachen? Niks hoor. Humor wordt het thema van de Poëzieweek 2017 en Jules Deelder schrijft het bijbehorende geschenk.

Meer...

Actueel: Schrijvers ook op de bres voor SSS

20-06-2016

De Stichting Schrijvers School Samenleving dreigt subsidie te verliezen, omdat de Raad voor Cultuur negatief heeft geadviseerd. Voor een aantal schrijvers de aanleiding om in actie te komen met een wekelijkse blog, iedere keer geschreven door iemand anders.

Meer...

Actueel: Wereld Vluchtelingen Dag

20-06-2016

Vandaag is het Wereld Vluchtelingen Dag, een speciale herdenkingsdag die jaarlijks in meer dan 100 landen gevierd wordt. Op Leesplein vind je een toepasselijke themalijst: Vluchtelingen.

Meer...

Jaar van het Boek: Lees eens boeken óver boeken

20-06-2016

Op Leesplein grijpen we het Jaar van het Boek aan om boeken nog meer in de schijnwerpers te zetten dan we altijd al doen. Vandaag belichten we een bijzondere themalijst: Boeken over boeken.

Meer...

Onderzoek: Lezen is een kwestie van gen en omgeving

17-06-2016

Genetische aanleg blijkt bepalender voor de leesvaardigheid dan omgevingsinvloeden. Toch heeft het zin om het lezen bij kinderen te stimuleren. Ongeveer een derde van de verschillen in leesvaardigheid wordt verklaard door impulsen van buitenaf.

Meer...

Leestips: Week 24

17-06-2016

Iedere week geven we leestips voor alle leeftijden. Deze week waren het weer vier gewone en een flink aantal extra tips.

Meer...

Jaar van het Boek: Boekenweetjes

16-06-2016

Dit jaar valt er op Leesplein iedere donderdag wat te leren over boeken en allerlei aanverwante zaken. Vandaag drie totaal verschillende boekenweetjes.

Meer...