Nieuwsarchief

Het laatste nieuws over kinder- en jeugdboeken en lezen.
Voor meer nieuws rond (jongeren)literatuur kun je hier terecht.

Evenement: De week van het Sportboek / Nationale Sportweek

17-04-2015

De Week van het Sportboek vindt plaats van zaterdag 18 t/m zaterdag 25 april, gelijk met de Nationale Sportweek die georganiseerd wordt door NOC*NSF. De Nationale Sportweek is een landelijk sportevenement dat een week lang in Nederland sporten onder de aandacht brengt.

Meer...

Onderzoek: Digitaal prentenboek kan taalzwakke kinderen helpen

17-04-2015

Kinderen leren meer van digitale prentenboeken dan van traditionele statische boeken. Vooral taalzwakke kinderen begrijpen een verhaal beter dankzij bewegende beelden. Maar interactieve spelletjes werken juist verstorend. Dat concludeert promovenda Zsofia Takacs.

Meer...

Prijs: KIDDO-Leespluim Publiekswinnaar 2014

17-04-2015

Tot 31 maart kon gestemd worden voor de KIDDO-Leespluim Publiekswinnaar 2014. De winnaar is Nog eentje voor het slapen gaan... van Harmen van Straaten.

Meer...

Leestips: Week 16

17-04-2015

Iedere week geeft Leesplein leestips voor alle leeftijden. Afgelopen woensdag waren het er weer vier.

Meer...

Evenement: Docentendag primair onderwijs

16-04-2015

Woensdag 10 juni organiseert het Kinderboekenmuseum in Den Haag een middag vol inspiratie over lezen en leesplezier voor docenten in het primair onderwijs.

Meer...

Prijs: Prijs van de Jonge Jury 2015 weer voor Mel Wallis de Vries

15-04-2015

Tijdens de Dag van de Jonge Jury in Utrecht is ook bekendgemaakt dat Mel Wallis de Vries de Prijs van de Jonge Jury heeft gewonnen voor Wreed. Emiel de Wild won de Jonge Jury Debuutprijs voor Broergeheim.

Meer...

Prijs: Gouden Lijsten 2015 voor Gideon Samson, Julius ´t Hart en Annabel Pitcher

15-04-2015

Tijdens de Dag van de Jonge Jury zijn de winnaars van de Gouden Lijsten bekendgemaakt: Gideon Samson en Julius ´t Hart voor Overspoeld en Annabel Pitcher voor Onder de ketchupwolken (vertaald door Ellis Post Uiterweer).

Meer...

Prijs: Nominaties C. Buddingh´-prijs

15-04-2015

Vier dichters zijn genomineerd voor de 26e C. Buddingh´-prijs, een bekroning voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar.

Meer...

Actueel: Kinderboekenvakanties en andere uitjes

15-04-2015

Er is een groot aanbod aan kinder- en jeugdboekgerelateerde vakanties en eendaagse uitjes te vinden op internet. Leesplein maakte een selectie.

Meer...

Column: Lang leve het informatieve boek

15-04-2015

Vandaag de vierde Leesplein-column van Liselotte Dessauvagie, zelfstandig professional in de leesbevordering. Liselotte doet mee met de nieuwe Kinderboekenambassadeur, ze promoten beiden het informatieve boek.

Meer...