Nieuwsarchief

Het laatste nieuws over kinder- en jeugdboeken en lezen.
Voor meer nieuws rond (jongeren)literatuur kun je hier terecht.

Interviews: Te gast op Leesplein

01-07-2015

Iedere maand heeft Leesplein een paar gasten die meer vertellen over hun werk, hobby´s of andere interesses. In de maanden juli en augustus hebben we echter geen interviews maar aangepaste - zomerse - leestips en iedere maandag een lievelingswoord van een auteur.

Meer...

Bibliotheek: VakantieBieb populair onder jeugd

30-06-2015

Begin juni startten de gezamenlijke Bibliotheken een campagne speciaal gericht op basisscholen om aandacht te vragen voor zomerlezen met de VakantieBieb. In nauwelijks een maand tijd zijn al meer dan 345.000 jeugdtitels uit de VakantieBieb gedownload.

Meer...

Film: Meester Kikker wordt verfilmd

30-06-2015

Afgelopen weekend startten de opnames voor de familiefilm Meester Kikker, naar het gelijknamige boek van Paul van Loon (Leopold).

Meer...

Campagne: Gouden Boekjes op Kinderpostzegels 2015

30-06-2015

Op de Kinderpostzegels staan dit jaar foto´s van de Gouden Boekjes. Maar of het Bij Kiki thuis, Plofje de olifant of Kareltje wordt, blijft nog een verrassing. Dat maakten de Stichting Kinderpostzegels en PostNL maandag bekend.

Meer...

Onderzoek: Online bookcommunities

30-06-2015

Waarom lezen jongeren van 14 tot 22 jaar, en waarom worden ze lid van een online bookcommunity? Deborah Schrijvers, student literatuurwetenschap, gaat dat onderzoeken en roept jongeren op haar enquête in te vullen.

Meer...

Film: De club van lelijke kinderen wordt verfilmd

29-06-2015

Het boek De club van lelijke kinderen van schrijver Koos Meinderts wordt verfilmd. Producent Umami Media heeft een optie op het boek en het Filmfonds heeft subsidie gegeven om een scenario te ontwikkelen. Dat heeft Meinderts maandag bekendgemaakt.

Meer...

Prijs: KIDDO Leespluim voor Een leeuw in mijn cornflakes

29-06-2015

De KIDDO-Leespluim van juli 2015 is voor Een leeuw in mijn cornflakes van Michelle Robinson, met illustraties van Jim Field en vertaald door Tjibbe Veldkamp.

Meer...

Francine Oomen Officier in de Orde van Oranje-Nassau

28-06-2015

Francine Oomen is tijdens een jubileumfeest ter ere van haar 25-jarig-schrijverschap onderscheiden met de titel Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Meer...

Wedstrijd: Mette van Dijk en Ellen van der Kolk winnen Doe Maar Dicht Maar 2015

27-06-2015

Tijdens het festival Nieuwe Types in Arnhem vond de finale van de dichtwedstrijd Doe Maar Dicht Maar plaats. Mette van Dijk won in de categorie 12-15 jaar en Ellen van der Kolk in de categorie 15-18 jaar.

Meer...

Beleid: Stichting Lezen verheugd over politieke steun voor leesbevordering

26-06-2015

Stichting Lezen is zeer verheugd over de gisteren ingediende moties van PvdA, VVD, SP en D66 tijdens het voortgezet algemeen overleg over laaggeletterdheid in de Tweede Kamer. De moties roepen op tot structurele aandacht voor leesbevordering op consultatiebureaus, pabo-opleidingen en mbo-opleidingen.

Meer...