Gerda Dendooven

De Vlaamse illustratrice Gerda Dendooven heeft al veel prijzen ontvangen. Haar werk is eigenzinnig en spreekt vaak net zo luid als de tekst van het boek waar ze illustraties bij maakte. Dendooven schrijft zelf ook. Met Takkenkind (2012) won ze de Boekenwelp, haar eerste onderscheiding voor tekst. In 2015 ontving Dendooven een Boekenpluim voor Veldslag om een hart (tekst Michael De Cock, tevens Boekenleeuw).
 

Geboren:10 mei 1962 te Kortrijk (België)
Opleiding: Technisch Instituut Heilige Familie (Brugge) en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Gent)
Werk:Ze was begeleidster in kinder-kunstateliers van musea en is nu illustratrice, schrijfster, docent en prentenboekenmaakster.
Thuis:Dendooven is moeder van twee dochters.
Eerste boek: Geen gezoen, vlug overdoen (1987)
Bijzonderheden: Ze maakte toneelversies van onder meer de sprookjes Roodkapje en De Bremer Stadsmuzikanten.
Ooit gezegd: ’Als ik dan van de Kunstschool af kwam dacht ik: waar kan ik met mijn tekeningen terecht? Toen schoten de kinderboeken over. Maar ik wist absoluut niet wat er in die wereld gaande was. Je denkt aan je eigen kindertijd: een kinderboek, o ja, dat ziet er dus zo-en-zo uit.’


Boeken van Gerda Dendooven

Over het werk van Gerda Dendooven

Gerda Dendooven werkt voor verschillende uitgeverijen, tijdschriften en in opdracht. Naast illustreren houdt ze zich ook bezig met vormgeving van boekomslagen, van zowel kinderboeken als romans en schrijft ze zelf verhalen. Naast deze drukke werkzaamheden geeft ze ook nog enkele uren les, eerst aan de Academie in Kortrijk, later aan het Hoger St.-Lucas Instituut in Gent.
Het eerste prentenboek waarvan zij zowel de tekst als de illustraties voor haar rekening nam, IJsjes, was in 1990 goed voor een Boekenpauw (het Vlaamse Gouden Penseel). Deze prijs mocht ze later nog een aantal keer in ontvangst nemen. In 1996 werd ze genomineerd voor de Hans Christian Andersenprijs.

Voor haar illustraties gebruikt ze het liefst grafietpotlood en verf of stiften. Ze heeft een geheel eigen stijl van illustreren en een bijzonder kleurgebruik. Dendooven maakt haar originelen zonder tussenkomst van de computer, waarna ze deze uitknipt, scant en digitaal samenvoegt. Zo kan ze altijd teruggrijpen naar haar originele werk.
Haar werk een stijl zijn inmiddels snel te herkennen: de bijzondere kleur-combinaties en vervreemdingen en de composities waarin mensen centraal staan, wat daar omheen gebeurt is minder van belang. Voor ieder boek gaat ze weer op zoek naar passende technieken en sferen, waardoor haar stijl constant in beweging is. 

Sinds 2001 verschenen er naast het illustratiewerk ook boeken waar Dendooven zelf de tekst voor haar rekening nam. In 2013 resulteerde dat in een bekroning met de Boekenwelp voor Takkenkind (2012).
In 2015 ontving Dendooven een Boekenpluim voor Veldslag om een hart (tekst Michael De Cock, tevens Boekenleeuw).


Verder zoeken

- Encyclopedie van de jeugdliteratuur (Fontein/Wolters Noordhoff)
- Lexicon van de jeugdliteratuur (Martinus Nijhoff)
- Marita Vermeulen, Buiten de lijntjes gekleurd: uitgelezen Vlaamse illustratoren in de kijker (Lannoo)


Suggesties

Gerda Dendooven tekent graag doodshoofden en skeletten, interview op Leesplein 12+, april 2015


Bibliografie selectie

Geschreven en geïllustreerd door Gerda Dendooven:
2001 Mijn mama (Querido)
2002 Engeltjes op zondag, boefjes in de week (Lannoo)
2005 Soepkinders (Querido)
2006 Het verhaal van Slimme Krol en hoe hij aan de dood ontsnapte (Querido)
2007 De wonderlijke reis van Roosje Rood (Querido)
2009 Hoe varken aan zijn krulstaart kwam (Querido)
2012 Takkenkind (Querido)
2014 De wondertuin (Querido)

Illustraties van Gerda Dendooven:
2009 Toen de duisternis viel, heb ik ze opgeraapt: kleine verhalen voor lange nachten. Samengesteld door Annemie Leysen (Davidsfonds/Infodok)
2009 Kijken naar jou uit duizend ogen: antieke liefdespoëzie. Samenstelling Patrick Lateur (Davidsfonds/Literair)
2010 Vliegen tot de hemel: het verhaal van de Minotaurus. Tekst van Michael De Cock (Davidsfonds/Infodok)
2010 Als Feda slaapt. Tekst van Toon Tellegen (Rubinstein)
2011 Diep in het woud: verzamelde verhalen van Ovidius. Tekst van Michael De Cock (Davidsfonds/Infodok)
2012 Lotte aan het woord. Tekst van Toon Tellegen (Querido)
2012 Hannibal. Tekst van Michael de Cock (Davidsfonds)
2012 Wie klopt daar? Tekst van Bart Moeyaert (De Eenhoorn)
2013 Jij en ik en alle andere kinderen. Tekst Bart Moeyaert (Querido
2014 Veldslag om een hart. Tekst Michael De Cock (Davidsfonds/Infodok)
2014 De gans en zijn broer. Tekst van Bart Moeyaert (Querido)
2015 De Hemel. Tekst Bart Moeyart (Querido)


Bekroningen

1990 Boekenpauw voor IJsjes
1995 Boekenpauw voor Strikjes in de struiken
2000 Boekenpluim + Zilveren Penseel voor De verliefde prins
2002 Boekenpauw voor Meneer Papier gaat uit wandelen
2004 Vlag en Wimpel (penseeljury) voor Meneer Papier is verscheurd
2004 Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Mijn mama
2006 Boekenpluim voor Soepkinders
2007 Boekenpauw voor Het verhaal van Slimme Krol en hoe hij aan de dood ontsnapte
2010 Zilveren Griffel + Boekenpluim voor Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam
2013 Boekenwelp + Zilveren Palet voor Takkenkind
2015 Boekenpluim voor Veldslag om een hart


Websites over Gerda Dendooven