0-6 jaar

Nieuws, leestips, achtergronden en meer rondom boeken voor baby's, peuters en kleuters.

Leestip: Er was eens een prins en die wou een prinses

20-05-2015

De Leestip van vandaag is een sprookjesbundel van Martine Bijl met prachtige sprookjesachtige illustraties van Noëlle Smit. Elke tekening lijkt wel een schilderijtje op zich. Zeven traditionele sprookjes in een modern jasje op rijm.

Meer...

Actueel: Week van het Luisterboek

18-05-2015

Vandaag begint de Week van het Luisterboek die duurt tot en met 24 mei. De Week van het Luisterboek bestaat sinds 2005 en wordt sinds 2012 georganiseerd door Stichting CPNB. Speciaal voor deze week tipt Leesplein een aantal luisterboeken.

Meer...

Kinderboekenweek: Kerntitels

15-05-2015

De kerntitels voor de Kinderboekenweek (7 t/m 18 oktober 2015) zijn bekend. Thema van de 61ste Kinderboekenweek is natuur, wetenschap en techniek onder het motto: Raar, maar waar!

Meer...

Onderzoek: Voorlezen aan temperamentvolle baby’s stimuleert taalontwikkeling

13-05-2015

Voorlezen stimuleert bij alle baby´s vanaf acht maanden de taalontwikkeling maar temperamentvolle baby´s zijn er verreweg het meest bij gebaat. Dat stelt de Leidse pedagoge Heleen van den Berg in haar proefschrift. Van den Berg promoveert op 19 mei.

Meer...

Boekstartleestip: Mijn dierenboek

13-05-2015

De Boekstartleestip van vandaag is Mijn dierenboek van Jo Ryan. In dit boek ontdek je wel 26 dieren die er soms een beetje raar uit zien. Een olifant met perzikoren, een neushoorn met een wortelneus of een hond met ballonnenoren? Het kan! In dit boek wordt van alles met elkaar gecombineerd: dieren, groenten, fruit en andere voorwerpen.

Meer...

Evenement: Annie M.G. Schmidt-week 2015: Het grote dierenfeest!

13-05-2015

Vandaag is de start van de Annie M.G. Schmidt-week die zal duren t/m 23 mei. In het hele land vinden op scholen en in boekhandels activiteiten plaats rondom het thema Het grote dierenfeest.

Meer...

Tentoonstelling: Gewoon en Gek. De prentenboeken van Ingrid en Dieter Schubert

09-05-2015

Vandaag opent in het Anton Pieck Museum in Hattem de tentoonstelling Gewoon en Gek. De prentenboeken van Ingrid en Dieter Schubert.

Meer...

Prijs: KIDDO Leespluim mei voor Doei!

07-05-2015

De KIDDO-Leespluim van mei is voor Doei! van Edward van de Vendel en Marije Tolman (Querido).

Meer...

Leestip: Zo zijn ouders

06-05-2015

In het kader van moederdag op zondag 10 mei, tipt Leesplein deze week een boek over ouders. Peter Bently en Sara Ogilvie hebben ouders in het zonnetje gezet in dit prachtig prentenboek over wat ouders allemaal voor kinderen doen.

Meer...

Onderzoek: Betere taalvaardigheid peuter wanneer vader vaker voorleest

04-05-2015

Volgens Nationale Onderwijsgids blijkt uit Amerikaans Onderzoek dat kinderen van tussen de twee en drie jaar die vaker voorgelezen worden door hun vader, betere cognitieve vaardigheden en taalvaardigheden hebben dan kinderen waarvan de vader niet voorleest.

Meer...