0-6 jaar

Nieuws, leestips, achtergronden en meer rondom boeken voor baby's, peuters en kleuters.

Publicatie: Nieuwe brochure Ouders betrekken bij (voor)lezen

23-04-2015

In de brochurereeks ´Kwestie van Lezen´ die Stichting lezen uitgeeft voor het onderwijs en de kinderopvang is een nieuwe titel verschenen: Ouders betrekken bij (voor)lezen.

Meer...

Prijs: Prentenboek van het Jaar 2016: We hebben er een geitje bij!

22-04-2015

We hebben er een geitje bij! van Marjet Huiberts, met illustraties van Iris Deppe, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2016. Daarnaast hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen die de Prentenboek TopTien compleet maken.

Meer...

Leestip: Rosa en Rahim

22-04-2015

De Leestip van vandaag gaat over de actuele onderwerpen ‘vervolging’ en ‘vluchtelingen’. In Rosa en Rahim van Willemijn de Weerd komt Rosa erachter wat vervolging is en laat Rahim het leven van een vluchteling zien.

Meer...

Leesplein: Nieuwe themalijst BoekStart (0-4 jaar)

18-04-2015

Vanaf vandaag vind je op Leesplein de themalijst BoekStart (0-4 jaar). Deze lijst vervangt de drie oude lijsten voor baby´s, peuters en dreumesen.

Meer...

Onderzoek: Digitaal prentenboek kan taalzwakke kinderen helpen

17-04-2015

Kinderen leren meer van digitale prentenboeken dan van traditionele statische boeken. Vooral taalzwakke kinderen begrijpen een verhaal beter dankzij bewegende beelden. Maar interactieve spelletjes werken juist verstorend. Dat concludeert promovenda Zsofia Takacs.

Meer...

Prijs: KIDDO-Leespluim Publiekswinnaar 2014

17-04-2015

Tot 31 maart kon gestemd worden voor de KIDDO-Leespluim Publiekswinnaar 2014. De winnaar is Nog eentje voor het slapen gaan... van Harmen van Straaten.

Meer...

BoekStartLeestip: Speelboek

15-04-2015

Gonnie en haar vriendjes zitten verstopt en er kan geoefend worden met tellen en kleuren herkennen. De BoekStartLeestip van vandaag is het Speelboek van Olivier Dunrea, een echt doeboek!

Meer...

Actueel: Kinderboekenvakanties en andere uitjes

15-04-2015

Er is een groot aanbod aan kinder- en jeugdboekgerelateerde vakanties en eendaagse uitjes te vinden op internet. Leesplein maakte een selectie.

Meer...

Onderzoek: Praten tegen zeer jonge baby’s draagt al bij aan taalverwerving

14-04-2015

Praten tegen baby´s van twee à drie maanden oud kan uiteindelijk bijdragen aan een betere taalverwerving, blijkt uit promotieonderzoek van Karin Wanrooij.

Meer...

Evenement: Opening Taalspeeltuin Rotterdam

13-04-2015

Twee jaar geleden werd de Taalspeeltuin in het Spartapark in Rotterdam al in gebruik genomen, deze week vindt de officiële opening plaats.

Meer...