Nieuws

Nieuwtjes en tips rond (voor)lezen en boeken voor baby's, peuters en kleuters.

Release Leesplein

21-11-2014

Leesplein heeft onlangs een aantal verbeteringen ondergaan, vooral voor wat betreft het zoeken van boeken. De strikte scheiding tussen de leeftijdscategorieën is verdwenen.

Meer...

Onderzoek: Prentenboeken voorlezen draagt bij aan reken-wiskundige ontwikkeling van kleuters

19-11-2014

Prentenboeken kunnen een heel goede bijdrage leveren aan de reken-wiskundige ontwikkeling van kleuters. Uit het buitenland kwamen daarvoor al langer aanwijzingen, nu blijkt dit ook uit Nederlands onderzoek door prof. dr. Marja van den Heuvel-Panhuizen (Universiteit Utrecht).

Meer...

Sinterklaastijd, voorleestijd!

14-11-2014

Kruidnoten, speculaas, chocoladeletters en marsepein. Bijna is het zover: morgen komt Sinterklaas aan in Nederland. Een spannende - en gezellige - tijd breekt aan.

Meer...

Volgende week Vaderweek

13-11-2014

In de week van 17 t/m 23 november staat voorlezen door (groot)vaders centraal: het is Vaderweek. De campagne Vaders Voor Lezen roept deze week vaders op verschillende manieren vaders op om meer voor te lezen.

Meer...

Vader-Voorleesmoment van Frans Vervest

01-11-2014

Meer vaders die voorlezen, dat is waar de campagne Vaders Voor Lezen voor staat. Ter inspiratie heeft Leesplein 0-6 jaar iedere maand een kort interview met een voorlezende vader of opa. Deze maand Frans Vervest, opa en oud leerkracht.

Meer...

KIDDO Leespluim oktober: Een boek voor Beer

30-10-2014

De KIDDO-Leespluim van oktober is voor Een boek voor Beer van Bonny Becker en Kady MacDonald Denton (Hoogland & Van Klaveren).

Meer...

25 jaar een kleine mol

29-10-2014

De kleine mol van Wolf Erlbruch wordt volgend jaar 25. Deze klassieker onder de kinderboeken wordt dan al een kwarteeuw lang van generatie op generatie voorgelezen aan de allerkleinsten, die nog steeds luidop moeten gniffelen met de avonturen van dit wonderlijk dier.

Meer...

De dood in kinderboeken

29-10-2014

Komend weekend is het 2 november, allerzielen, de dag om dierbaren die gemist worden te herdenken. Omgaan met de dood in prentenboeken, boeken voor startende lezertjes en boeken voor kinderen, is een grote uitdaging voor ouders, begeleiders én auteurs en uitgevers.

Meer...

Sinterklaas Voorleestournee

24-10-2014

Ter ere van de campagne Vaders Voor Lezen organiseert de Leescoalitie in samenwerking met 12 bibliotheken een Sinterklaas Voorleestournee voor vaders en kinderen met Dieuwertje Blok.

Meer...

Tentoonstelling Nederland is een feest!

22-10-2014

Zaterdag 1 november 2014 wordt in Kasteel Groeneveld te Baarn de interactieve tentoonstelling Nederland is een feest! geopend.

Meer...