Nieuws

Nieuwtjes en tips rond (voor)lezen en boeken voor baby's, peuters en kleuters.

Onderzoek: Betere taalvaardigheid peuter wanneer vader vaker voorleest

04-05-2015

Kinderen van tussen de twee en drie jaar die vaker voorgelezen worden door hun vader, hebben betere cognitieve vaardigheden en taalvaardigheden dan kinderen waarvan de vader niet voorleest. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Meer...

Interview: Nadine Meijer: ´baby´s kunnen wel meer dan 60 gebaren leren!´

01-05-2015

Voor de maand mei interviewde Remke Keizer voor Leesplein Nadine Meijer, auteur van het boek Zie je wat ik zeg? over communiceren met baby’s via gebaren.

Meer...

Actueel: Leeslijst 4 en 5 mei

29-04-2015

Aanstaande maandag en dinsdag wordt herdacht en gevierd dat er zeventig jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Leesplein vulde de bijpassende themalijsten aan met recente publicaties.

Meer...

Evenement: Kinderboekenweekend Landgoed ’t Loo

28-04-2015

Van 12 t/m 14 juni 2015 organiseert uitgeverij Unieboek|Het Spectrum voor de tweede keer het Kinderboekenweekend, met medewerking van acht populaire auteurs en illustratoren.

Meer...

Tentoonstelling: Nijntje Art Parade / Miffy Art Parade

27-04-2015

Een van de evenementen in het kader van 60 jaar Nijntje is de Nijntje Art Parade / Miffy Art Parade. Vrijdag 1 mei opent deze tentoonstelling in Utrecht.

Meer...

Onderzoek: Voorlezen beïnvloedt activiteit kleuterbrein

26-04-2015

Kleuters die regelmatig worden voorgelezen door hun ouders vertonen meer activiteit in de hersengebieden die taal verwerken wanneer zij een verhaal te horen krijgen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Meer...

Publicatie: Nieuwe brochure Ouders betrekken bij (voor)lezen

23-04-2015

In de brochurereeks ´Kwestie van Lezen´ die Stichting lezen uitgeeft voor het onderwijs en de kinderopvang is een nieuwe titel verschenen: Ouders betrekken bij (voor)lezen.

Meer...

Prijs: Prentenboek van het Jaar 2016: We hebben er een geitje bij!

22-04-2015

We hebben er een geitje bij! van Marjet Huiberts, met illustraties van Iris Deppe, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2016. Daarnaast hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen die de Prentenboek TopTien compleet maken.

Meer...

Leesplein: Nieuwe themalijst BoekStart (0-4 jaar)

18-04-2015

Vanaf vandaag vind je op Leesplein de themalijst BoekStart (0-4 jaar). Deze lijst vervangt de drie oude lijsten voor baby´s, peuters en dreumesen.

Meer...

Onderzoek: Digitaal prentenboek kan taalzwakke kinderen helpen

17-04-2015

Kinderen leren meer van digitale prentenboeken dan van traditionele statische boeken. Vooral taalzwakke kinderen begrijpen een verhaal beter dankzij bewegende beelden. Maar interactieve spelletjes werken juist verstorend. Dat concludeert promovenda Zsofia Takacs.

Meer...