15+

Nieuws, leestips, schrijversinterviews, acties en events rond (jongeren)literatuur.

Actueel: Lezen over oorlog

29-04-2016

Op 4 mei herdenken we tijdens de Dodenherdenking alle oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we onze vrijheid. In veel boeken kun je lezen hoe het is om in oorlogstijd te moeten leven.

Meer...

Boekenweetje: Boeken verbrand je niet

28-04-2016

Begin mei staan we weer stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog had meer te maken met boeken dan je misschien zou denken. Hoe zit dat precies?

Meer...

Koninklijke leestip: Shakespeares koningsdrama´s

27-04-2016

Is het leuk om koning te zijn? Shakespeare, de koning onder de schrijvers, had daar wel een mening over. Omdat het Koningsdag is en vooral omdat de Bard vierhonderd jaar geleden is gestorven, duiken we in zijn koningsdrama´s.

Meer...

Jaar van het Boek: Wat vind jij het Belangrijkste Boek?

22-04-2016

Vanavond vindt in tv-programma DWDD de aftrap plaats voor de Verkiezing van het Belangrijkste Boek. Kies je ook mee?

Meer...

Boekenweetje: Laat je nakijken

21-04-2016

Wanneer je een boek leest, kun je helemaal opgaan in het verhaal en de wereld om je heen vergeten. Nijmeegse onderzoekers willen weten hoe dat precies werkt in ons hoofd en jij kunt hen daarbij helpen.

Meer...

Prijs: Gouden Lijst voor Edward van de Vendel

20-04-2016

Vanmiddag heeft Edward van de Vendel de Gouden Lijst gewonnen voor zijn jongerenroman Oliver. In de categorie vertaald ging de prijs naar Dan Gemeinhart voor Naar de top.

Meer...

Leestip: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld

20-04-2016

Een homo-variant op You´ve got mail. Zo wordt Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld, debuutroman van Becky Albertalli, wel omschreven. Humoristisch en romantisch dus.

Meer...

Boek: Herman Koch schrijft Boekenweekgeschenk 2017

19-04-2016

Schrijver Herman Koch tekent voor het Boekenweekgeschenk 2017, maakte de CPNB vandaag bekend. Volgend jaar is de Boekenweek van 25 maart tot en met 2 april.

Meer...

EVENT: YA-Literatour met speciale cadeaubundel

18-04-2016

Mirjam Mous, Helen Vreeswijk en Alex Boogers schrijven ieder een verhaal voor de cadeaubundel van de Literatour 2016. Deze Boekenweek voor jongeren vindt in september plaats.

Meer...

Jaar van het Boek: Lees eens over vriendschap

18-04-2016

Boezemvrienden, hartsvriendinnen, vrienden voor het leven. Maar je hebt ook valse vrienden en verraders. Vriendschap, daar kun je boeken over vol schrijven. En lezen!

Meer...