Nieuws

Jaar van het boek: Lees eens een stripverhaal

18 januari 2016

Denk jij bij lezen aan bladzijden vol tekst, tekst en nog eens tekst? Kijk dan ook eens in onze themalijst met stripverhalen. Want in deze boeken moet je vooral veel kijken.


Illustratie: Michael van Kekem
Over stripverhalen
Eigenlijk bestaat het stripverhaal al ontzettend lang, want ook de schilderingen in grotten of de hiërogliefen uit Egypte kunnen gezien worden als een beeldverhaal.
Een stripverhaal is een beeldverhaal dat gevormd wordt door afbeeldingen. De stripfiguur bestaat vaak maar uit een paar lijnen, waarbij de striptekenaar de gezichtsuitdrukking in een paar strepen erg duidelijk moet maken. Vaak zorgt de tekenaar ervoor dat de stripfiguur met zijn hele lichaam laat zien hoe hij of zij zich voelt en dat kan erg grappige plaatjes opleveren.

De afbeeldingen spelen dus de hoofdrol, in de tekstballonnen is maar beperkte ruimte voor de tekst. En doordat er een verhaal verteld wordt met plaatjes kan de striptekenaar veel gebeurtenissen laten plaatsvinden, waardoor een strip vaak vol avontuur zit.
Stripverhalen bestaan er in veel verschillende soorten, zo kan een strip uit één pagina bestaan zoals soms op de achterkant van een tijdschrift, of zelfs maar uit één plaatje zoals de tekenaars van Fokke & Sukke doen. Maar er zijn ook stripverhalen die langer zijn of wat serieuzer zijn.

Door de korte zinnen, afbeeldingen waar veel in te zien is en de vele avonturen is de strip ook erg geschikt voor wie niet graag lange verhalen leest. Ben jij benieuwd naar stripverhalen? Hier vind je onze hele lijst: Stripverhalen.

Jaar van het Boek
In het Jaar van het Boek lichten we iedere maand een themalijst uit. Welk onderwerp spreekt jou het meest aan? Alle themalijsten vind je bij Boeken zoeken op onderwerp.