Nieuws

Boekenweetje: Gaan een boek en een game goed samen?

21 januari 2016

Tussen gamen en lezen zitten duidelijke overeenkomsten. In beide gevallen dompel je je onder in een andere wereld en volg je vaak ook een verhaallijn. Maar is het ook te combineren? Zo’n boek en een game? Leesplein vroeg schrijver Marcel van Driel naar zijn ervaringen.


Marcel van Driel houdt van lezen en van gamen en kreeg het idee om de twee dingen die hij leuk vindt samen te voegen in zijn werk. Niet omdat het nodig was of om er meer geld mee te verdienen. Nee, hij wilde dat graag doen omdat het gaaf zou zijn.

Hoe het begon
Het allereerste boek waar Marcel een game bij liet maken was De sprookjesspeurders. De game ontstond toen het boek al af was en deze combinatie bleef niet onopgemerkt. Marcel kwam zelfs in het jeugdjournaal met de game en het boek.
Na dit eerste project wilde Marcel meer. Hij schreef Subroza.nl en ook bij dit boek kwam een game. Subroza.nl was een succes. ‘Dit was voor mij het een bewijs dat het werkt, een boek en een game kunnen prima samen gaan, daar is interesse voor’, vertelt de schrijver aan Leesplein.

Het echte werk
Nu wilde hij een stap verder gaan en daagde zichzelf uit om een nieuw, nog beter boek te schrijven en daar gelijktijdig een game bij te laten maken. ‘Ik begon aan een boek over spionnen en het eerste hoofdstuk was klaar toen het thema voor de volgende Kinderboekenweek bekend werd gemaakt: Superhelden. Dit was het moment waarop ik wist dat ik moest doorzetten. Mijn verhaal ging over superspionnen en hij had alleen nog een uitgever nodig’. Gelukkig lukte het hem met een oproep op Twitter om een uitgever te vinden.

Samenwerken en aanpassen
De game werd gemaakt terwijl Marcel aan het boek werkte, ze moesten namelijk tegelijk verschijnen. Op de vraag of hij nog veel aan heeft moeten passen aan zijn verhaal en de game antwoordt hij: ‘Het plot stond vast, dus daar heb ik niets aan hoeven veranderen. Alleen sommige scènes zijn anders geworden, want soms hadden de makers van de game iets heel tofs bedacht, zoals een middeleeuws kasteel. Ik wilde dat eigenlijk niet schrappen, want het was echt heel gaaf. Toen heb ik zo’n kasteel in het verhaal geschreven, terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet van plan was’.

Geen hervertelling
Natuurlijk is het niet uniek dat er een game verschijnt bij een boek, kijk maar eens naar Harry Potter, dat is daar een goed voorbeeld van. ‘Maar’, zegt Marcel, ‘die games zijn een hervertelling van het verhaal, als speler ben jij dan Harry Potter. Bij Superhelden.nl is dat anders, jij bent niet Iris, jij speelt het spel als jezelf. In het spel ga jij net zoals de hoofdpersonen naar Pala, waar je allemaal raadsels op moet lossen. Aan het einde van het spel weet je waar jij goed in bent, wat jouw kracht is, maar ja, Mr. Oz weet dat dan dus ook…’

Lezen en spelen
In totaal zijn er nu drie boeken verschenen in de serie Superhelden.nl. Het vierde deel verschijnt in het najaar en de schrijver verklapt alvast iets over het boek aan Leesplein: ‘Ik weet nu al dat ik heel veel boze mailtjes ga krijgen over de enorme cliffhanger aan het einde. En ja, dat betekent dat er een vijfde deel komt.’

Leen het boek Superhelden.nl bij je bibliotheek en download het spel op de gelijknamige website. Een stukje uit de game Superhelden.nl staat op Youtube, net als de trailers van de boeken.