Nieuws

Boekenweetje: Hoe is ons alfabet ontstaan?

4 februari 2016

Waarschijnlijk kun jij alle letters uit ons alfabet zo achter elkaar opnoemen. De volgorde van de letters in het alfabet gebruiken we ook vaak, bijvoorbeeld bij het ordenen van boeken in een boekenkast. Maar hoe is het alfabet eigenlijk ontstaan?


Tekens
Ongeveer 5500 jaar geleden begon men met schrijven. Eerst waren het tekentjes die elk een woord uitbeeldden. Er was dus een tekening voor vis, een tekening voor wiel, een tekening voor huis en eentje voor water. Wil je alle woorden die je kent gebruiken, dan heb je heel veel tekens nodig.

Letters
De Feniciërs, een volk dat leefde in wat nu Libanon is, hadden ook zo´n reeks tekens. Maar 22 van die tekens gingen zij gebruiken om de eerste klank van dat woord aan te duiden. Het teken voor Aleph (dat betekende os), werd óók het teken voor de A. En het teken voor Beth (huis), werd ook het teken voor de B. Het eerste alfabet was een feit en bestond uit 22 letters. Dit gebeurde ongeveer 3000 jaar geleden.

Alfabet
De Grieken bouwden hierop voort en voegden klinkers toe aan het Fenicische alfabet. Hierdoor werd het makkelijker om klanken vast te leggen op papier. De eerste twee letters van het Griekse alfabet zijn alfa en bèta. Daar komt het woord alfabet vandaan. De letters zoals wij ze schrijven, heet het Latijnse alfabet. Deze letters worden sinds 600 voor Christus gebruikt en veel landen om ons heen gebruiken dezelfde letters. Het verschil is alleen wel dat ze er andere woorden mee maken.

Andere letters
Wij hebben 26 letters, maar sommige landen gebruiken ook letters die wij niet hebben. Zoals de œ, ∂ de ß, of de ø. Deze letters zijn aan het alfabet van verschillende landen toegevoegd zodat de klanken die bij die specifieke taal horen ook te kunnen schrijven.