Nieuws

Boekenweetje: Krijg jij de Dam stil?

28 januari 2016

Niet alleen in de Poëzieweek is er aandacht voor poëzie. Er wordt bijvoorbeeld ook ieder jaar een gedicht voorgedragen op de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Heb jij je wel eens afgevraagd wat je moet doen om daar te kunnen staan? Leesplein zocht het uit.


Op de Dam
Voor je staan de koning en de koningin, de minister-president, ministers, oorlogsveteranen en duizenden bezoekers voor de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Iedereen is twee minuten stil geweest en dan krijg jij het woord. Jij draagt je gedicht voor terwijl al deze mensen luisteren, kippenvel krijgen en na zullen gaan denken over het thema van jouw gedicht: herdenken.

Een dichtwedstrijd
Vanaf 1998 wordt er tijdens de Nationale Dodenherdenking ieder jaar een gedicht voorgedragen. Maar hoe komt het Nationaal Comité aan de jongeren die hun gedicht daar voordragen? Die vinden ze via de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei, die georganiseerd wordt door het Poëziepaleis. Ieder jaar wordt er een provincie geselecteerd die dat jaar mee mag doen aan de wedstrijd, dit jaar is het de provincie Groningen.

Hoe doe je mee?
Jongeren uit Groningen tussen de 14 en de 19 jaar mogen mee doen. Op een aantal scholen komen een dichter een workshop geven, waarin de leerlingen zelf gedichten zullen schrijven.
Woon jij in Groningen en doet jouw school niet mee? Dan kun je jouw gedicht over herdenken nog voor 1 februari 2016 insturen. Kijk voor meer informatie op de website van het Poëziepaleis.

Je stuurt je gedicht in. En dan?
Als alle gedichten binnen zijn gekomen bij het Poëziepaleis worden ze gelezen en beoordeeld door de jury. De schrijvers van de tien beste gedichten komen in de finale. Voor de finale krijgen deze dichters een workshop en daarna dragen ze hun gedicht nogmaals voor aan de jury. Hoe komt iemand over op het publiek? Komt het gedicht ook zo sterk binnen als het voorgedragen wordt? Naar alle aspecten wordt nog een keer goed gekeken, voordat de jury de winnaars kiest.

Niet alleen op de Dam
Ja, je leest het goed, winnaars. Want niet alleen op de Dam in Amsterdam wordt een gedicht voorgedragen. Ook tijdens de herdenking in herinneringskampen in Amersfoort, Vught en Westerbork dragen jongeren hun gedicht voor.

Teruglezen
Je kunt alle gedichten van de winnaars van Dichter bij 4 mei terug lezen op de website van het Nationaal Comité. Daar staan ook gedichten van professionele dichters die tussen 1995 en 2005 in opdracht van het Nationaal Comité zijn geschreven.