Nieuws

Jonge Jury: Lijfstraf - meeslepend en onverwachts

2 februari 2016

Tot 1 maart as. kun je stemmen op jouw favoriete boek voor de Jonge Jury. De leerlingen van het CSG Augustinus uit Groningen zijn aan het lezen geslagen en delen hun ervaringen. Vandaag geeft Jennifer Pleijendal haar mening over Lijfstraf van Elle van den Bogaart.


Lijfstraf gaat over Bowie, Fleur en Rem. Bowie wordt in de klas en buiten school vaak door Rem en zijn vrienden uitgemaakt voor homo. Fleur neemt het voor Bowie op, want Fleur vindt Bowie leuk en ze mag Rem niet.
Niet alleen op school, maar ook in de kledingwinkel van zijn ouders wordt Bowie gepest. Bij hem thuis en bij Fleur thuis in het vrijwel altijd rustig en daar vindt het verhaal ook het meest plaats.

Mijn favoriete fragment uit het boek is het moment waarop Rem in de kledingwinkel van Bowie’s ouders komt. Hij komt hier om een broek te ruilen die Bowie de avond ervoor vies heeft gemaakt. Toevallig is Bowie aan het werk en hij vind het heel vervelend dat Rem en zijn vrienden in de winkel zijn en dat hij Rem moet helpen. Dit is mijn favoriete fragment uit het boek omdat het een spannend stukje uit het verhaal is. Het is zo spannend dat het snel en gemakkelijk doorleest. In het boek worden ook vooral makkelijk en moderne woorden gebruikt en dat is fijn om te lezen.

Lijfstraf is een leuk, spannend en vooral meeslepend boek. Het verhaal is makkelijk te lezen door de fijne stijl die het heeft. Wat is jammer vind aan het boek is dat het eigenlijk geen opvallende stijlfiguren heeft. De opbouw van het boek vind ik mooi omdat aan het begin in de proloog iets wordt verteld wat pas later in het boek terug komt. Dat maakt het boek erg aantrekkelijk om te lezen. Er zijn ook niet heel veel personages en dat vind ik fijn omdat dat niet ingewikkeld leest. Het thema van het boek gaat denk ik vooral over pesten en de herkenbaarheid daarin. Je kunt daardoor goed je eigen mening vormen over het verhaal. Ik raad je zeker aan dit boek te lezen, want als je dit boek niet hebt gelezen heb je een dag niet geleefd.


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

De komende weken zullen we nog meer recensies plaatsen van leerlingen van het CSG Augustinus over de leestips van de Jonge Jury. Alle recensies vind je bij het nieuws.