Nieuws

Jonge Jury: Overspoeld door Overspoeld

3 februari 2016

Je hebt nog minder dan een maand om jouw stem uit te brengen voor de Prijs van de Jonge Jury. Welke boeken vind jij het mooiste, grappigste of ontroerendste? Vandaag vertelt Hannah van Weerden je over haar ervaringen met Overspoeld van Gideon Samson.


Overspoeld gaat over Pieter, die na zijn examen een jaar vrijwilligerswerk gaat doen in Sri Lanka. Hij ontmoet verschillende mensen en heeft een geweldige tijd. Ook ontmoet Pieter de Zweedse Elin en wordt verliefd op haar. De kust van Sri Lanka wordt getroffen door een tsunami en alles is verwoest. Ook Pieter raakt overspoeld.

Het boek speelt zich op 2 plekken af. In Amsterdam in 2014, tijdens de WK de finale tussen Nederland en Spanje en op Sri Lanka, waar Pieter heen gaat in zijn tussenjaar.
In Amsterdam is de sfeer best wel somber en is Pieter meestal wat ongeïnteresseerd. Op Sri Lanka heeft Pieter eerst de tijd van zijn leven en is de sfeer heel leuk. Na de Tsunami is de sfeer heel naar, somber en verdrietig, doordat er zoveel mensen zijn overleden.

In dit boek zitten dialogen, moderne woorden, personificaties, veel ruimtebeschrijving en ook veel herhalingen. De dialogen zijn vaak in het Engels, omdat Pieter in zijn tijd op Sri Lanka veel doorbrengt met de Engelse John.
Mijn favoriete fragment vind ik, als Elin tegen Pieter zegt dat ze naar Amsterdam is gekomen voor hem. Ik vind dit zo mooi, omdat het hele verhaal dan op z’n plek valt.

Ik vind het een heel erg mooi boek. De opbouw van het boek is logisch, maar soms wel frustrerend. Je hebt om het hoofdstuk een deel over Sri Lanka en een deel over 2014. Dus eerst Sri Lanka, daarna 2014, daarna weer Sri Lanka, enz. Het taalgebruik maakt het boek fijn om te lezen. Daarnaast is het heel mooi dat je het bijna zelf meemaakt doordat het verhaal waargebeurd is, dit maakt het verhaal heel realistisch. Als de tsunami bijvoorbeeld is geweest, lees je wat je om je heen ziet en ga je het ook echt voor je zien, waardoor je het boek gaat begrijpen. Een geweldig, spannend en emotioneel boek. Raak jij ook overspoeld door Overspoeld?


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

De komende tijd zullen we nog meer recensies plaatsen van leerlingen van het CSG Augustinus over de leestips van de Jonge Jury. Alle recensies vind je bij het nieuws.