Nieuws

Jonge Jury: Dit boek blijft je achtervolgen

5 februari 2016

Weet jij al op welke boeken je gaat stemmen voor de Prijs van de Jonge Jury? Leerlingen van het CSG Augustinus lazen de leestips en delen hun ervaringen op Leesplein. Vandaag geeft Lisette Schuiling haar mening over Ik ben bij je van Lorna Minkman.


Ik ben bij je gaat over Sia Heeregrave. Ze wordt op 16-jarige leeftijd vermoord door haar vriendje. Het boek begint op het moment dat ze op een avond niet thuis komt. Ze wordt als vermist opgegeven en vanaf dat moment begint de zoektocht. Haar gezin en een vriendin gaan op zoek naar haar, maar vinden doen ze haar niet.

Naast het moment van haar vermissing, wordt in het boek ook beschreven hoe de band tussen Sia en haar moordenaar is ontstaan. Ze leert hem kennen in 2001. Hij is gevlucht uit Bosnië, want daar is oorlog. Sia is heel nieuwsgierig en wil alles weten van de nieuwe leerling, Darko Krezla. Langzaam begint Darko zijn verhalen uit de oorlog te delen met Sia. Het worden er steeds meer en misschien ook wel te veel…
Darko is altijd alert, want het gevaar kan overal zijn. Zo omschrijft hij ook het park op een beangstigende manier. ‘Hij wees naar een flatgebouw, een halve kilometer verderop. ‘Vanaf de achtste verdieping kan de sluipschutter zijn vizier richten op iemand die hier eendjes zit te voeren.’

Het verhaal is geschreven in een ik-perspectief, je kijkt mee door de ogen van Sia. Doordat het ook een ik-perspectief is na haar dood, krijgt het verhaal een hele andere sfeer. Je kijkt als het ware neer op de andere personen in dit boek en je krijgt hun gevoelens niet echt mee, maar doordat Sia zo’n goede band had met haar familie en vrienden weet zij wel te omschrijven hoe de andere personen zich op een bepaald moment voelen.

Het mooiste moment uit het boek vind ik het moment waarop Sia als het ware ‘afscheid’ neemt van het leven op aarde. Dit wordt, door middel van beeldspraak heel mooi omschreven. ‘Mijn hoofd werd leeg, terwijl de duisternis zich strakker om ons heen sloot.’

In het boek gebruiken de personages over het algemeen vrij korte zinnen. Dat zorgt ervoor dat het lekker makkelijk leest en dat vind ik zelf heel fijn. Ook heeft de schrijfster heeft makkelijke en moderne woorden gebruikt bij het schrijven van dit boek. Dit zorgt er ook voor dat je lekker vlot kunt lezen. De schrijfster heeft wel aardig wat beeldspraak gebruikt. Ik vind dat heel mooi, want dan moet je even nadenken voordat je alles direct begrijpt en het geeft het boek nog iets mysterieus.

Ik vind het boek heel mooi geschreven, omdat de hoofdstukken zijn ingedeeld in delen na en delen voor de dood van Sia. Zo krijg je informatie over dingen uit het verleden die hebben geleidt tot aar dood. Je komt dus als lezer eerder te weten wat er allemaal is gebeurd dan de familie van Sia. Ook snap je door de flashbacks beter het motief van de moord op Sia. De personages zijn qua karakter heel verschillend. Iedereen kijkt anders naar de moord op Sia. Zo ga je zelf ook op een andere manier kijken naar de moord. Verder vind ik het een heel spannend boek, omdat het een moord is en je wilt weten wat het motief is. De schrijver heeft, door het heden met het verleden af te wisselen een spanning weten op te bouwen in het verhaal waardoor je niet stopt met lezen. Zelfs als je het boek uit hebt, blijft het verhaal in je hoofd. Dit boek blijft je achtervolgen.


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

De komende tijd zullen we nog meer recensies plaatsen van leerlingen van het CSG Augustinus over de leestips van de Jonge Jury. Alle recensies vind je bij het nieuws.