Nieuws

Jonge Jury: Een spannend verhaal waar je elke seconde van geniet

6 februari 2016

De stemperiode voor de Prijs van de Jonge Jury loopt deze maand af. Weet jij al op welke boeken je gaat stemmen? Leerlingen van het CSG Augustinus delen hun meningen over de boeken uit de leestips op Leesplein en vandaag vertelt Thomas Poelma over zijn leeservaring met Aan de rand van de stilte van Anneriek van Heugten.


Aan de rand van de stilte speelt zich af in Parijs, 1843. De veertienjarige Patrice Bédoyer, de zoon van een instrumentenmaker raakt in een strijd verwikkelt tussen Adolphe Sax en de andere instrumentmakers van Parijs. Adolphe Sax heeft onlangs de saxofoon uitgevonden, maar alle andere instrumentmakers vinden dit niks. Ze proberen hem te saboteren in angst van de zware concurrentie die er te wachten staat. En in deze strijd kiest Patrice de kant van Adolphe…

Het boek speelt zich af op veel verschillende locaties, die elk een andere sfeer hebben. Neem het huis van Patrice zelf, het is sinds de uitvinding van de saxofoon heel gespannen, of het huis van Adolphe, waar het relatief donker en armoedig is, maar toch erg uitnodigend.

Het boek is vooral geschreven in het ik-perspectief in de ogen van Patrice. Door dit perspectief voel je bijna wat Patrice voelt. En dat maakt het vaak makkelijker om te begrijpen waarom hij bepaalde emoties uitstraalt naar mensen.

Het favoriete moment uit dit boek vind ik het moment waarop Patrice luistert naar het concert waar Adolphe Sax de saxofoon introduceert. Het was een soort van ‘ons moment’, want als ik het lees, verdiep ik me in de persoon en voel ik bijna dezelfde emoties als de personage.

Ik vind het een spannend boek, omdat er veel gebeurtenissen zijn dat alles bijna fout gaat. De personages zijn goed gekozen, omdat bijna alle personages een grote invloed hebben op het verhaal. Ook de sfeer is vaak heel erg gespannen, omdat de hoofdpersonen vaak dingen doen met grote consequenties. Door het makkelijke taalgebruik is dit een prima boek om te lezen voor iedereen.
Ik zou dit een terechte winnaar voor de Jonge Jury vinden omdat ik er elke seconde van heb genoten om dit boek te lezen!


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

Deze maand zullen we nog meer recensies plaatsen van leerlingen van het CSG Augustinus over de leestips van de Jonge Jury. Alle recensies vind je bij het nieuws.