Nieuws

Jonge Jury: Liefdesverhaal met een plottwist

7 februari 2016

Onder de ketchupwolken van Annabel Pitcher won al een Gouden Lijst en staat dit jaar tussen de Leestips van de Jonge Jury. Christy Kneep van het CSG Augustinus las het geeft haar mening over dit boek op Leesplein.


Onder de ketchupwolken gaat over Zoë Collins, zij heeft een geliefd persoon vermoord. Daar is ze zonder problemen mee weggekomen, maar heeft schuldgevoelens en voelt zich ellendig. Ze besluit om brieven te schrijven aan Stuart Harris, een ter dood veroordeelde misdadiger die ook een geliefd persoon heeft vermoord. Ze zitten dus in het zelfde schuitje.

Het verhaal speelt zich af in York. Het viel me op dat de ruimte de ene keer heel vrolijk was en daarna heel somber. Als ik kijk naar de functie van de ruimte, was er sprake van tegenstelling. Want eerst vond Zoë het leuk om het huis van een persoon te bezoeken maar daarna voelde ze zich schuldig en niet op haar gemak.

Het perspectief is een ik-perspectief. Het effect hiervan is dat je niet weet wat de andere personages weten, denken, zien en voelen. Je weet dat alleen van Zoë en dat maakt het spannender.

Mijn favoriete fragment uit het boek is het moment wanneer Zoë, Max en Aaron het bos in gaan. Daar gebeurt iets met een van de personages, maar je weet niet met wie dat dat maakt het dus spannend.

De opbouw van het verhaal is fijn, want de schrijfster gebruikt bijna geen flashbacks waardoor je in de war kunt raken. De personages zijn makkelijk te herkennen en mooi beschreven. Het taalgebruik is niet al te moeilijk en het verhaal speelt zich af in het heden.

Wat ik jammer vond is dat Stuart Harris geen brieven terug heeft geschreven, dat zou leuker zijn geweest. Daarnaast heeft Zoë’s zusje Dot heeft ook iets geschreven in haar dagboek, dat is interessant want dan zie je het verhaal via haar perspectief.
Dit boek is volgens mij dus zeker een kanshebber voor de Prijs van de Jonge Jury.


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

Deze maand zullen we nog meer recensies plaatsen van leerlingen van het CSG Augustinus over de leestips van de Jonge Jury. Alle recensies vind je bij het nieuws.