Nieuws

Jonge Jury: Een spannende strijd om de liefde

8 februari 2016

De Jonge Jury, dat ben jij! Maar ben je er al uit waar je op wilt gaan stemmen? Misschien ben je nog druk aan het lezen? De leerlingen van het CSG Augustinus lazen de kerntitels van de Jonge Jury en vandaag vertelt Thomas Doornkamp wat hij van De bruid van Dirk Bracke vindt.


De bruid gaat over Mounna, een moslimmeisje dat in België woont. Mounna is verliefd op Abbou, hij is de broer van haar beste vriendin Latife. Maar Abbou ontmoet een sjeik en deze man overtuigt Abbou ervan om naar Syrië te gaan, om de jihad te helpen. Mounna komt hier achter en vertrekt een paar weken later dan Abbou naar Syrië, om daar de bruid van een martelaar te worden. Maar het loopt niet zoals ze had verwacht.

Het verhaal speelt zich vooral op twee plaatsen voor: het Belgische dorpje Vilvoorde en een afgelegen dorpje in Syrië. Het verhaal laat goed zien hoe verschillend de twee plaatsen zijn, de ene vol mensen, stevige huizen en mogelijkheden en de ander bijna verlaten, vol met vernielde huizen en angst. Gewoon al door te lezen kun je voelen hoe bang de mensen daar zijn.

Het beste fragment is volgens mij de opening (proloog). Want de schrijver wacht niet af en geeft je gelijk een gevecht tussen twee jihad groepen. Hierbij blijft hij de spanning steeds opbouwen tot de anticlimax, want midden in het gevecht eindigt het. Ik vind dit heel slim van de schrijver, want hier door ben je gelijk geïnteresseerd in het boek en wil je verder lezen.

Ik denk dat dit boek niet voor iedereen geschikt is omdat er veel geweld in voorkomt. Niet iedereen houdt daar van. Ikzelf vond het een heel spannend boek met interessante personages die aardig, streng, boos of verdrietig zijn. Voor mijn gevoel is het taalgebruik geschikt voor de jongere lezers en minder voor oudere lezers, omdat er veel makkelijke woorden in het verhaal voorkomen. Het thema past goed bij vandaag, omdat er op dit moment nog steeds gevochten wordt in Syrië en het verhaal goed laat zien hoe het er daar aan toegaat. De beschreven tijd van het verhaal is wel raar, want je hebt nooit echt een gevoel hoe lang iets duurt en hoe laat er iets gebeurt. Maar over het algemeen vind ik het een echte aanrader.


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

Deze maand zullen we nog meer recensies plaatsen van leerlingen van het CSG Augustinus over de leestips van de Jonge Jury. Alle recensies vind je bij het nieuws.