Nieuws

Jonge Jury: Derek Badger, survivalheld of amateur?

9 februari 2016

Dit is de laatste maand waarin je kunt stemmen voor de Prijs van de Jonge Jury. Leerlingen van het CSG Augustinus lazen de afgelopen tijd een aantal boeken en delen hun ervaringen. Vandaag geeft Jonathan Willegers zijn mening over Hap! van Carl Hiaasen.


In Hap! is de vader van Wahoo Cray, Mickey Cray, een wrangler, dierenworstelaar. Hij wordt ingehuurd door een survivalprogramma en Wahoo gaat met zijn vader mee. De presentator van ht programma is Derek Badger, hij kan niet met dieren omgaan, maar wil per se met wilde dieren werken. Hij heeft geen flauw idee wat de gevaren zijn en moet keer op keer gered worden door Mickey. Ondertussen komt er ook nog een meisje (Tuna) bij, zij is gevlucht voor haar dronken vader die een wapen heeft. In de moerassen van de Everglades wordt de show van Derek opgenomen, en natuurlijk gaat het helemaal mis. Ondertussen is ook de vader van Tuna gearriveerd om zijn dochter te zoeken. De chaos is compleet.

Het verhaal begint in de achtertuin van de familie Cray, waar ze hun exotische dieren verzorgen. Ze hebben onder andere een alligator, slangen, gevaarlijke schildpadden en apen. Allemaal dieren die worden gebruikt voor natuurprogramma’s. Hier worden de deals en het contract afgesloten. Daarna gaan ze naar de moerassen van de Everglades. Dit gebied is het belangrijkste van het verhaal, want hier gebeuren de spannende dingen.

Het verhaal heeft een alwetend vertelperspectief, er is een verteller aan het woord. Ik vind dit een fijn perspectief voor dit verhaal, want het gaat niet om de gedachten van mensen zoals in een romantisch boek, maar om de gebeurtenissen.

Mijn favoriete stuk uit het boek was dat Raven Stark, de assistent van Derek, de producers belde over de vermissing van Derek en hoorde dat het niet erg was als ze Derek niet vonden of hij hondsdol was geworden. Derek was een erg slechte presentator en kon eigenlijk helemaal geen survivalprogramma maken.

Ik vond het een goed boek, want het thema sprak mij aan. Ook vond ik het perspectief en het taalgebruik fijn, want het was modern en de personages schelden niet veel.


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

Deze maand zullen we nog meer recensies plaatsen van leerlingen van het CSG Augustinus. Alle recensies vind je bij het nieuws.
Kijk bij de leestips van de Jonge Jury of in de groslijst om te ontdekken op welke boeken je kunt stemmen.