Nieuws

Jonge Jury: Verblindend

10 februari 2016

De leerlingen van het CSG Augustinus in Groningen doen mee aan de Jonge Jury. Marjorie Boer las Blinde woede van Dirk Bracke en Herman van Campenhout en deelt haar mening op Leesplein.


In Blinde woede heeft Lena een erfelijke aandoening aan haar ogen waardoor ze met de dag minder ziet. Gelukkig helpt haar beste vriendin Joyce haar door de moeilijke tijd. Samen met twee jongens Nicolas en Fred besluit ze straatmuzikant te worden, ze verdienen er redelijk wat geld mee. Op een dag als ze op de Meir aan het zingen zijn wordt Lena gescout. Lena besluit het groepje te verlaten en voor haar carrière te kiezen. De jongens zijn hier niet blij mee en sluiten een weddenschap om haar terug te pakken. Dit doen ze door naaktfoto’s te maken, want dat ziet ze toch niet. Het is het einde van het schooljaar en Lena gaat samen met de jongens en een paar vrienden naar Pukkelpop, hier voeren de jongens hun weddenschap uit. Een paar dagen later zijn ze weer terug en komt Lena er achter dat ze foto’s hebben gemaakt. Ze is enorm gekwetst, maar dan gebeurt er iets ergs waardoor alles verandert!

Het verhaal begint met een flashback wat ik persoonlijk jammer vind, want aan het einde van het boek ben je het begin kwijt en is het einde lang zo leuk niet meer. Er zijn verschillende belangrijke ruimtes in het boek. Van Pukkelpop tot school, overal gebeurt iets. De ruimtes worden meestal uitgebreid besproken, want Lena is blind en vertelt hoe een ruimte aanvoelt voor haar.

Dit boek is geschreven vanuit het perspectief van een alwetende verteller. Je volgt meerdere personen en je leest wat ze voelen en meemaken. Door dit perspectief wordt het verhaal vanuit verschillende kanten bekeken, dat geeft het verhaal een leuke draai. Dit boek is geschreven door twee Vlaamse schrijvers; dat kun je soms terug zien in de zinnen, omdat ze dan bepaalde woorden anders zetten dan in het Nederlands.

Het leukste fragment vind ik het laatste hoofdstuk. De ontknoping van het verhaal en de spanning aan het einde. Het is leuk dat je nu begrijpt wat de proloog in het begin betekent. Het laatste hoofdstuk bevat veel motieven waardoor je helemaal in het fragment opgaat.

Dit verhaal is modern en heeft makkelijk taalgebruik, het leest lekker weg.
Er zitten veel realistische gebeurtenissen, feiten of plaatsen in die in de werkelijkheid ook zijn gebeurd, zoals het Pukkelpopdrama, LCA, een ziekte die Lena heeft en de Meir, de winkelstraat in Antwerpen. Hierdoor wordt het boek veel echter.

Het onderwerp is volgens mij ´vertrouwen’ en dat vind ik een mooi onderwerp om over te lezen. Vertrouwen is immers zeer belangrijk voor iedereen. Kortom, dit is een zeer goed boek met een paar minpuntjes. Ik zou de schrijvers aanraden de Vlaamse stukjes eruit te halen, zodat je beter in het verhaal blijft. Afgezien van dat punt zou ik het boek zeker aanraden, want ik heb dit boek met plezier gelezen.


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

Deze maand zullen we nog meer recensies plaatsen van leerlingen van het CSG Augustinus. Alle recensies vind je bij het nieuws.
Kijk bij de leestips van de Jonge Jury of in de groslijst om te ontdekken op welke boeken je kunt stemmen.