Nieuws

Jonge Jury: Het spannende leven van Pontus

11 februari 2016

Weet jij al op welke boeken je gaat stemmen voor de Prijs van de Jonge jury? De leerlingen van het CSG Augustinus helpen je op weg met hun recensies. Vandaag vertelt Liefke Knol over haar ervaring met De bende van Lijp Kot van Wim Bos.


De bende van Lijp Kot gaat over een jongen die Pontus heet. Hij leeft in een weeshuis en heeft baantje als vissendrager. Op een dag, nadat hij zijn bestelling heeft afgeleverd, ziet hij een man op de grond liggen. Hij loopt naar de man toe en ziet dat de man dood is. Iemand ziet hem staan bij het lichaam en denkt dat hij de man heeft vermoord. De volgende dag wordt Pontus opgepakt door de politie en moet hij de gevangenis in. Hij ontsnapt en wil zijn naam zuiveren, dus gaat hij op zoek naar de echte dader.

Het mooiste fragment vind ik het moment dat Pontus en Meintje afscheid moeten nemen van elkaar. Want de vriendschap die ze hadden was erg mooi en lief. Ik vond het dus jammer toen ze afscheid van elkaar namen, want ik had liever gehad dat ze bij elkaar mochten blijven.

Het verhaal is geschreven in de hij/zij-vorm. In een personaal perspectief vanuit Pontus, je leest alleen wat Pontus denkt. Het maakt het verhaal fijner om te lezen. Het zijn ook vaak korte zinnen. ‘Zijn mes! dacht Pontus.’ Er zitten veel dialogen in het boeken daarnaast worden de ruimtes ook duidelijk beschreven. Wel zitten er ouderwetse woorden in het verhaal, er staat ook een woordenlijst in het boek. Bijvoorbeeld het woord brits, het betekent een smal, laag bed met een linnen doek als bodem.

Het boek is erg interessant, want je leert veel over het leven van een jongen in een bende in de achttiende eeuw en je leert ook nog ouderwetse woorden. Het was ook wel voorspelbaar, bijvoorbeeld hij zit in de gevangenis en toevallig heeft de schoonmaker de sleutels in het slot laten zitten, waardoor hij ontsnapt. De personages zijn realistisch, ze hebben allemaal erg verschillende karakters en hun eigen persoonlijke dingen. Het verhaal is chronologisch opgebouwd, dus je raakte niet in de war wanneer iets is gebeurt en dat is fijn. Het taalgebruik is erg beschrijvend, dus krijg je een heel goed beeld van wat er allemaal gebeurt.

Het boek is verrassend goed geschreven en ik wilde steeds doorlezen, het zou een terechte winnaar van de Prijs van de Jonge Jury zijn!


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

Deze maand zullen we nog meer recensies plaatsen van leerlingen van het CSG Augustinus. Alle recensies vind je bij het nieuws.
Kijk bij de leestips van de Jonge Jury of in de groslijst om te ontdekken op welke boeken je kunt stemmen.