Nieuws

Jonge Jury: Onbegrijpelijk spannend

12 februari 2016

Tot 1 maart kun je stemmen voor de Prijs van de Jonge Jury. Leelingen van het CSG Augustinus lazen ook mee voor de Jonge Jury. Vandaag vertelt Jasmijn Kammenga over haar ervaringen met Kroonsz van Marco Kunst.


Kroonsz gaat over Wessel, hij leeft in 1670 en zijn vader, de gerespecteerde arts Zacharias Kroonsz, werkt aan een uitvinding die alle wetten tart: de wetten van de kerk, de natuur en het leven zelf. Hij onderzoekt of je je leven kunt manipuleren. Wessel raakt bij dit onderzoek betrokken, maar is wel bang voor de gevolgen. Vader en zoon doen een onvoorstelbare ontdekking. De enorme gevolgen zijn gruwelijker dan ze hadden gedacht, want ze zijn zelfs in 2013 nog aanwezig. Pink en Bor krijgen er mee te maken, zouden ze het kunnen stoppen?

In het hele boek wisselt het vertelperspectief steeds van persoon. De ene keer wordt het bekeken vanuit het perspectief Wessel en dan weer vanuit het perspectief van Zacharias. Ook is er in het boek een klein stukje dagboek, dat is in de ik-vorm geschreven.

Het is een best moeilijk boek. Er komen veel moeilijke woorden in voor zoals onfeilbare en obscuur. Dat komt ook doordat het zich ook rond 1670 afspeelt en er ouderwetse taal wordt gebruikt. Er zijn ook veel lange ruimtebeschrijvingen, lange zinnen en heel weinig dialogen.

Mijn favoriete fragment is dat het probleem in 2013 bijna is opgelost. Je denkt dat het boek is afgelopen, je zit al lekker in het verhaal en je weet dat alles goed gaat tot dat moment. Het wordt op dat punt heel erg spannend.

Ik vond het boek erg spannend. De schrijver kon de spanning goed opbouwen. Dat begon al op de achterkant van het boek. Je wilt meteen beginnen met lezen. Ook in het boek gebeurt er iets ergs en je wil meteen weten wat de gevolgen zijn. Maar ik vond het boek ook een beetje ingewikkeld. Er wordt onderzoek gedaan naar leven, maar vooral naar de dood. Het is heel moeilijk om je daar iets bij voor te stellen.

Wat ik leuk vind is dat er 3 delen in het boek zitten. In de eerste 2 delen staat er steeds een datum boven elk hoofdstuk en bij de derde niet meer. Ook gaat het steeds van de 17e eeuw naar 2013 en weer terug. Het is wat verwarrend, maar het verhaal is nog wel goed te begrijpen. Je moet daarnaast ook wel een beetje van geschiedenis en romantiek houden. Ik vond wel dat er soms een soms ‘dode’ stukjes in voor kwamen. Dan was er bijvoorbeeld een lange ruimtebeschrijving en dat vind ik een beetje saai, maar je weet dan wel welke sfeer er hangt. Ook vond ik het goed dat er niet te veel personages in zaten, daardoor hoef je niet steeds terug te bladeren wie wie ook alweer was.

Kortom, ik vind dit een super spannend en leuk boek, maar soms een beetje moeilijk. Ik vind het de Prijs van de Jonge Jury waard!


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

Deze maand zullen we nog meer recensies plaatsen van leerlingen van het CSG Augustinus. Alle recensies vind je bij het nieuws.
Kijk bij de leestips van de Jonge Jury of in de groslijst om te ontdekken op welke boeken je kunt stemmen.