Nieuws

Jonge Jury: Kort, krachtig en spannend

13 februari 2016

De Dag van de Jonge Jury komt in zicht. Welke auteur ontvangt de felbegeerde Prijs van de Jonge Jury? Maud Mulder van het CSG Augustinus las ook mee voor de Jonge Jury en vertelt vandaag wat zij vindt van Lijfstraf van Elle van den Bogaart.


Lijfstraf gaat over een jongen genaamd, Bowie. Hij is 16 jaar oud, hij heeft het moeilijk met zijn ouders en hij heeft niet veel vrienden daarom is hij vaak bij Fleur. Fleur is zijn beste vriendin en hij voelt zich ook heel veilig bij haar. Bowie wordt gepest door twee jongens uit zijn klas: Rem en Zair. Zij denken zeker te weten dat Bowie homo is en vinden dat een reden om hem het leven zuur te maken, terwijl hij zelf nog niet eens weet of hij wel op jongens valt. Sterker nog, hij vindt Fleur eigenlijk ook wel heel aantrekkelijk. Fleur is ook nog eens de ex van Rem en hij chanteert haar omdat hij haar terug wil, maar Fleur wil dat niet. Uiteindelijk is Fleur helemaal klaar met Rem en neemt een besluit waardoor alle rollen zullen omdraaien.

De helft van het verhaal wordt verteld vanuit Bowie’s perspectief en de andere helft vanuit het perspectief van Fleur. Dit zorgt ervoor dat je heel erg mee gaat leven met hun problemen en je het boek snel uit wilt lezen, zodat je te weten kunt komen wat er gaat gebeuren. Het geeft ook een spannend effect omdat je het gevoel krijgt dat het jou zelf overkomt.
Ik vind dat het verhaal heel makkelijk is geschreven, want het heeft korte zinnen, makkelijke en moderne woorden, veel dialogen en veel beschrijvingen van de verschillende ruimtes.

Mijn favorieten deel uit het boek is:
De zuigende natte mond neemt hem mee in een wereld waarin stoppen geen optie is. Lippen worden tegen zijn oor gedrukt. Dit ga je lekker vinden. Je hebt het verdiend. Je gaat er niks van voelen. Vanaf nu…..
Dan voelt hij plotseling een venijnige prik in zijn bovenarm. Hij kan het alleen niet zien, want hij is geblinddoekt en hij zit met handboeien vast aan het bed. Hij trekt zo hard aan de bedrand dat de tranen hem in de ogen springen. ‘Wat doe je?, wat is dit? Een beest? Een spuit?’


Ik vind dit persoonlijk een heel spannend stuk omdat dit de proloog is en je nog geen idee hebt wie dit zijn en waarom het gebeurt, waardoor je snel verder wilt lezen.

Het is een kort maar krachtig verhaal waar ik zelf heel erg van hou, want ik vind lezen niet zo leuk. Het is heel spannend geschreven door het wisselende perspectief. Je krijgt ook een heel goed beeld van de personages en hun karakters, waardoor je je in de personages gaat verplaatsen. Het taalgebruik is eenvoudig en het is ook nog eens een gevoelig onderwerp, namelijk over pesten en homoseksualiteit. Dit wordt in deze tijd steeds meer gerespecteerd en daar ben ik het ook mee eens. Daarom is dit het perfecte boek voor mij.


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

Deze maand zullen we nog meer recensies plaatsen van leerlingen van het CSG Augustinus. Alle recensies vind je bij het nieuws.
Kijk bij de leestips van de Jonge Jury of in de groslijst om te ontdekken op welke boeken je kunt stemmen.