Nieuws

Jonge Jury: Als de wereld kopje onder gaat

15 februari 2016

De afgelopen weken kwamen er al verschillende recensies online van leerlingen van het CSG Augustinus die je kunnen inspireren bij het lezen en stemmen voor de Prijs van de Jonge Jury. Vandaag geeft Lisa Koopmans haar mening over Overspoeld van Gideon Samson.


In Overspoeld wil Pieter na zijn eindexamenjaar wel eens wat anders. Via een vrijwilligersorganisatie reist hij samen met de Britse John naar Sri Lanka om daar Engelse les te geven aan dove en blinde kinderen en tijdens de kerstdagen nemen ze een korte vakantie. Op het strand ontmoeten ze Isabelle en Elin. Pieter wordt smoorverliefd op Elin. De ochtend na hun ontmoeting komt er een vloedgolf die een enorme schade aanricht. Vijf en een half jaar later, tijdens de WK-finale van 2010, krijgt Pieter een vriendschapsverzoek van Elin op Facebook. Alles wat hij wilde vergeten komt weer boven drijven.

Dit boek is vanuit het perspectief van Pieter geschreven. Je beleeft wat hij doet en voelt en ik wist hierdoor voor het eerst heel zeker hoe het moet voelen om verliefd te zijn. Dit perspectief heeft niet echt een duidelijk effect op het boek, alleen dat je het maar van één kant beleeft. Zelf ben ik bijvoorbeeld ook wel benieuwd naar hoe Elin dit heeft beleefd. Het boek is ingedeeld als een voetbalwedstrijd: voorbeschouwing, eerste helft, rust, tweede helft en verlenging. Dat past er wel goed bij want in het heden is er een WK-finale aan de gang.

Mijn favoriete fragment uit het boek is wanneer Elin en Pieter elkaar weer ontmoeten in de tempel na de Tsunami. Het geeft een vrolijk gevoel en je wordt ook blij. Maar dat gaat snel weer weg en het maakt plaats voor droefheid.

Het boek is in de moderne taal geschreven, er komen geen ouderwetse woorden in voor. Er zitten wel heel veel dialogen in, zoals een gesprek tussen Pieter en een monnik of tussen Pieter en John. Ook komen er veel spreekwoorden in voor die te maken hebben met water zoals ‘een uitgegraven kanaal’.

Dit boek is echt fantastisch en realistisch maar soms ook vaag. Ik vind het thema erg leuk en interessant. Het is dan ook een waargebeurd verhaal.
Het taalgebruik vind ik erg goed gekozen, want alles is goed te begrijpen. Afgezien van sommige zinnen waar heel veel komma’s in staan, dan raak ik soms een beetje afgeleid.
De personages in dit boek vind ik super, maar ik vind het wel jammer dat je weinig informatie over hen krijgt, dan kan ik me er niet echt iets van voorstellen hoe diegene er uit zal zien. Ik vond het soms ook irritant dat de hoofdstukken om en om gaan: heden, verleden, heden, verleden. Je zit dat net in een verhaal van het verleden en dan gaat er weer een andere tijd doorheen.

Dit boek is een terechte winnaar van de Jonge Jury. Het is meeslepend, droevig en erg realistisch.


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

Deze maand plaatsen we nog meer recensies van leerlingen van het CSG Augustinus. Alle recensies vind je bij het nieuws.
Kijk bij de leestips van de Jonge Jury of in de groslijst om te ontdekken op welke boeken je kunt stemmen.