Nieuws

Jonge Jury: Spanning met Egyptische goden

16 februari 2016

Je hebt nog maar twee weken om te stemmen op jouw favoriete boeken voor de Prijs van de Jonge Jury. Daniël Scheepstra van het CSG Augustinus las De troon van vuur van Rick Riordan en deelt zijn ervaringen met dit boek.


Onlangs heb ik het boek De troon van vuur van Rick Riordan gelezen, waarin Carter en Sadie Kane samen met hun rekruten in het Huis Brooklyn wonen. Iedereen daar is tovenaar. De jongeren worden opgeleid om het verboden pad te leren, dat de enige manier is om de wereld te redden. Het is het pad der goden. Carter en Sadie worden getipt door Horus dat de wereld over vijf dagen vergaat. Daardoor moeten Carter en Sadie het onmogelijke doen, ze moeten zonnegod Ra weer op zijn troon zetten en het opnemen tegen zijn grootste vijand, Apophis. Zijn werkelijke vorm is de slag en hij is de chaos zelve.

Er zijn veel verschillende ruimtes in dit boek, aangezien er een tweede dimensie is waar de goden leven. Een tovenaar kan in beide dimensies kijken dus het wisselt vaak.
Ook het vertelperspectief wisselt, je kijkt afwisselend mee door de ogen van Carter en Sadie. Voor het verhaal begint staat er dat de schrijver een geluidsband heeft ontvangen waar Sadie en Carter om de twee hoofdstukken wisselen en het vertellen. Door dit perspectief kan je je echt totaal in de twee verschillende perspectieven verplaatsen.

De stijl van het boek is vooral op 12-18 jarige lezers gericht, want het zijn moderne makkelijke woorden met middellange zinnen, terwijl je ook iets leert over de Egyptische mythologie. Je kunt je goed inleven in de omgeving, want er zijn veel ruimtebeschrijving.

Het verhaal is spannend, want elk klein foutje zou de wereld kunnen vernietigen. Volgens Sadie, die het pad van de god van de magie bestudeert, word je verbrand als je een spreuk verkeerd uitspreekt. Sadie gebruikt ze veel en als ze dood zou gaan door een spreuk verkeerd uit te spreken zal de wereld ook vergaan omdat Carter Apophis niet alleen kan verslaan. Het boek kan ook verwarrend zijn, vooral als je het eerste boek uit de reeks niet hebt gelezen, daarin wordt veel meer duidelijk. Doordat ze in twee werelden kunnen kijken, kan het zijn dat je opeens een stuk over de andere wereld leest zonder dat je het gelijk door hebt. Er komt ook veel drama in het verhaal voor en er romantiek, want Carter gaat opeens zijn verloren liefde zoeken.

Dit boek zou een terechte winnaar van de Prijs van de Jonge Jury zijn, het verhaal is door alle spanning en drama een echt een aanrader.


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

Deze maand plaatsen we nog meer recensies van leerlingen van het CSG Augustinus. Alle recensies vind je bij het nieuws.
Kijk bij de leestips van de Jonge Jury of in de groslijst om te ontdekken op welke boeken je kunt stemmen.