Nieuws

Jonge Jury: Verliefd en vermoord

17 februari 2016

De leerlingen van het CSG Augustinus doen mee aan de Jonge Jury en delen hun leeservaringen op Leesplein. Doe jij ook mee aan de Jonge Jury? Misschien helpt de mening van Lotte Kadijk over Ik ben bij je van Lorna Minkman bij het maken van een keuze.


In Ik ben bij je komt er een nieuwe jongen bij Sia in de klas, hij heet Darko. Sia voelt zich meteen al aangetrokken door hem en wordt verliefd. Darko is gevlucht uit Bosnië voor de oorlog en is ook verliefd op Sia. Maar die liefde slaat uiteindelijk om in een moord.

De meest opvallende ruimte in het boek vind ik het park. In het park vertelt Darko al zijn enge oorlogsverhalen aan Sia. Zij wordt daar heel erg bang van, maar blijft wel luisteren om Darko te helpen. In dit verhaal is het zomer als ze in het park zitten. In de zomer is het park vaak een fijne plek, maar in dit boek wordt het park als een enge plek beschreven. Dit vind ik best wel een tegenstelling.

Het is niet mijn favoriete fragment, maar het fragment dat ik het zieligste en mooiste vind. Dit is het fragment waarin de politie aan de moeder van Sia vertelt dat Sia is overleden. Sia haar moeder rent naar Sia’s kamer en trekt haar kleren uit de kast om vast te houden alsof ze Sia vasthoudt en ze gaat ook in Sia haar bed liggen om haar geur te ruiken. Ik moest bij dit fragment huilen omdat het zo intens op mij overkwam.

In dit boek staan lange zinnen maar dat stoort niet. Daarnaast zitten er veel moderne woorden en heel veel levende dialogen in het boek.

Ik vind het een prachtig boek omdat het mooi en makkelijk is geschreven. Ik vind het ook heel bijzonder dat de hoofdpersoon over haar eigen dood vertelt. In het begin snapte ik dit niet helemaal. De dialogen vond ik het lastigst om te lezen, want daar kan je heel moeilijk uit opmaken wie wat zegt. Ik vond het boek heel spannend want je komt steeds een klein beetje meer te weten over de moord op Sia. Daardoor wil je het boek meteen uitlezen. De opbouw van het boek vond ik in het begin heel raar maar uiteindelijk is het heel logisch. Eerst wordt er verteld over wat er in het verleden is gebeurd en daarna wordt verteld over het heden en dat sluit dan weer aan op wat er eerder is gebeurd.

Iedereen moet dit prachtige, maar bijzondere boek lezen. Veel plezier.


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

Deze maand plaatsen we nog meer recensies van leerlingen van het CSG Augustinus. Alle recensies vind je bij het nieuws.
Kijk bij de leestips van de Jonge Jury of in de groslijst om te ontdekken op welke boeken je kunt stemmen.