Nieuws

Jonge Jury: Heftige tranentrekker

18 februari 2016

De stemperiode voor de Prijs van de Jonge Jury zit er bijna op. Leerlingen van het CSG Augustinus doen ook mee aan de Jonge Jury en delen hun mening over de boeken op Leesplein. Vandaag vertelt Berber over haar ervaring met Suikerspin van Derek Visser.


Suikerspin gaat over Ezra en haar familie. Ze wonen in een flat in een arme wijk. Ezra is een moeilijke puber die snel in de problemen komt. Haar vader is oorlogsveteraan en wordt snel agressief. Als hij op een dag zijn handen niet thuis kan houden, besluit Ezra’s moeder naar een vrouwenopvang te gaan met haar 2 dochters. Na een paar dagen, als ze weer teruggaan naar huis, wordt Ezra’s vader opgenomen in een oorlogsveteranenopvang.

Het hele boek is geschreven vanuit Ezra’s perspectief. Je kijkt mee door haar ogen naar haar leven. Je voelt hierdoor erg met Ezra mee in het boek.

Mijn favoriete fragment is precies midden in het verhaal. Het moment dat de vader is weggelopen en Ezra’s moeder en zusje aan het inpakken zijn. Ze zit op haar ouders bed, en ziet een foto van haar familie op de kermis. Het was van voor de oorlog. Ook vindt ze een condoom. ´Zie je wel, hij houdt nog steeds van mama.´ Het is erg zielig omdat je hier echt voelt dat de oorlog haar familie echt heeft veranderd. En ze echt hoopt dat het weer goed komt.

De stijl van het boek is niet heel erg moeilijk. De lengte van de zinnen variëren heel erg en er zijn veel gesprekken tussen de personages. Doordat het zich in het heden afspeelt, worden er weinig ouderwetse woorden gebruikt. Het is ook makkelijks geschreven omdat Ezra pas twaalf jaar is.

Ik vind het een prachtig boek, erg heftig maar wel realistisch. Soms zit je leven even zwaar tegen. Dat ontdek je echt in dit boek. Heel fijn is dat het zo makkelijk te lezen is. Het is spannend, heftig, mooi, zielig en dat maakt ook dat je erg makkelijk meevoelt. De schrijver heeft het zo geschreven dat je wel even stil bent van dit verhaal. ´Soldaten die op een bermbom zijn gestapt, en het hebben overleefd, zijn hun benen kwijt. Maar bij papa zie je niks. De oorlog zat in zijn hoofd.´ Vreemde titel, geweldig boek!


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

Deze maand plaatsen we nog meer recensies van leerlingen van het CSG Augustinus. Alle recensies vind je bij het nieuws.
Kijk bij de leestips van de Jonge Jury of in de groslijst om te ontdekken op welke boeken je kunt stemmen.