Nieuws

Boekenweetje: Geef mij maar een boek!

18 februari 2016

Komende zaterdag, 20 februari, gaat een nieuwe actie van start: Geef mij maar een boek! Vanaf 2016 stellen de boekhandelaren ieder jaar één boek ter beschikking voor maar één euro! Het eerste boek is Oorlogswinter van Jan Terlouw.


De actie
Het doel van de Geef mij maar een boek! is om de mooiste jeugdboeken ooit, de klassiekers, makkelijk en goedkoop beschikbaar te stellen. Jaarlijks zal er een boek worden gekozen dat voor maar één euro te koop is in de boekhandel. Dankzij deze actie is het boek zeer betaalbaar en kunnen meer jongeren dit boek lezen. Daarnaast is het voor scholen mogelijk om het boek aan te schaffen en het gezamenlijk in de klas te lezen en te bespreken.

Het boek
In Oorlogswinter raakt Michiel in 1944, tijdens de laatste oorlogsmaanden betrokken bij het verzet. Hij is blij dat hij eindelijk iets kan doen, maar moet een aantal moeilijke opdrachten uitvoeren waardoor hijzelf en zijn omgeving in gevaar komen. Hulp vragen is gevaarlijk, want in oorlogstijd kun je niemand vertrouwen. Tegen beter weten in neemt hij toch een vriend van zijn ouders in vertrouwen. Michiel is enorm geschokt wanneer blijkt dat juist oom Ben een verrader is.

Oorlogswinter verscheen in 1972 en heeft verschillende prijzen, waaronder de Gouden Griffel in 1973. In 2008 verfilmde Martin Koolhoven het verhaal, waarvoor in Nederland en België meer dan 1 miljoen bezoekers naar de bioscoop kwamen.

De auteur
Schrijver Jan Terlouw schrijft vaak over onderwerpen die je laten nadenken over het onderwerp waar hij over schrijft. De boodschap die hij wil overbrengen zit altijd verpakt in een spannend verhaal dat met vaart en humor wordt verteld. Andere bekende boeken van de schrijver zijn Koning van Katoren en Briefgeheim.

Meer weten?
Meer informatie over de actie kun je vinden op de website of op de Facebookpagina van Geef mij maar een boek!.