Nieuws

Jonge Jury: Duik de diepte in met Anke Manschot

19 februari 2016

De afgelopen weken plaatsten we al meerdere recensies van de leerlingen van het CSG Augustinus. Zij doen mee aan de Jonge Jury en delen hun mening over een gelezen boek op Leesplein. Vandaag is Tim Terpstra aan het woord over De sprong op Normandië van Anke Manschot.


De sprong op Normandië gaat over Dave, hij wil heel graag bij het leger. Uiteindelijk wordt hij toegelaten in het leger en zijn beste vriend Joey gaat met hem mee. Ze krijgen het aanbod om parachutist te worden. Dit aanbod nemen ze aan en uiteindelijk worden ze gedropt in Normandië. Maar thuis heeft Dave een vriendin en hij begint steeds meer te denken dat hij haar nooit meer terug zal zien.

Normandië, de plek waar Dave wordt uitgezet, is een nare plek waar veel mensen sterven en dit wordt ook beschreven in het boek. Hierdoor word het nog griezeliger. Ook regent het er veel. Er zit dus echt een groot verschil tussen de plek waar het verhaal begint (gezellig thuis) en waar het belangrijkste deel zich afspeelt (in het enge Normandië).

Het perspectief waaruit dit verhaal is geschreven is het personaal perspectief. Dit blijkt al uit de eerste zin in het boek: ‘Aan een leren riem om de schouder van Dave bungelt een geknakt geweer’. Door dit perspectief wordt alles wat Dave beleeft heel beeldend en snap je gelijk wat Dave ziet en voelt. Je kruipt hierdoor als het ware echt in het verhaal.

Mijn favoriete fragment is het moment dat Dave zijn eerste sprong uit het vliegtuig gaat maken. Dit moment wordt heel beeldend beschreven door de opmerking: ‘Het voelt alsof hij in de opengesperde bek van een uitgehongerde grizzlybeer kijkt’. Hiermee wordt de lucht en de diepte beneden het vliegtuig en Dave beschreven. Door deze opmerking zag ik het helemaal voor me en kreeg ik echt medelijden met zo iemand als Dave.

Het verhaal bestaat vooral uit lange zinnen. Ook zitten er veel oude woorden in het boek, dat is trouwens niet zo gek omdat het boek zich ook 75 jaar geleden afspeelt, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dit is een prachtig boek door de geweldige opbouw en de gevoelens van de personages. Ook laat het boek veel liefde en broederschap zien tussen soldaten in oorlogstijd. Eén minpunt is wel dat Dave heel erg christelijk is. Als jij dat zelf niet bent, moet je oppassen dat je je er niet aan gaat ergeren. Daarnaast moet je wel geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog, anders is het een langdradig verhaal.
Ik zou dit een terechte winnaar van de Prijs van de Jonge Jury vinden, omdat het boek vol spanning zit.

Kortom: een prachtig boek over een spannende periode: de Tweede Wereldoorlog. Ook is het verhaal van een parachutist nog niet vaak gebruikt in boeken, waardoor dit boek zichzelf onderscheidt van de andere oorlogsboeken.


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

Deze maand plaatsen we nog een paar recensies van leerlingen van het CSG Augustinus. Alle recensies vind je bij het nieuws.
Kijk bij de leestips van de Jonge Jury of in de groslijst om te ontdekken op welke boeken je kunt stemmen.