Nieuws

Jonge Jury: Op het verkeerde been gezet

20 februari 2016

Je hebt nog tot 1 maart om je stem uit te brengen voor de Prijs van de Jonge Jury. Pleun de Vries van het CSG Augustinus doet ook mee met de Jonge Jury en geeft zijn mening over Meedogenloos van Natasza Tardio.


Meedogenloos gaat over Isra, Lieke en Lukas. Isra is vijftien jaar en is lang geleden met haar familie gevlucht uit Syrië. Ze is bevriend met Lieke en Lukas. Isra heeft een aparte relatie met een vriend van haar Mo. Hij is moslim en wil vechten voor zijn geloof. Isra gaat door hem een hoofddoek dragen en ze houdt sinds ze Mo kent meer bezig met de islam dan haar familie. Als ze Mo een tijdje kent gaan ze een weekendje weg, maar dat was een smoes. Mo wil namelijk naar Düsseldorf om op het vliegtuig te stappen naar Turkije. Vervolgens gaan ze de grens over om te vechten in Syrië. Lieke, Lukas en de politie doen er alles aan om haar terug naar Nederland te halen, maar zal het hun lukken?

Dit boek speelt zich op drie belangrijke plekken af, namelijk: in Syrië, op het politiebureau en op de middelbare school. De plek in Syrië viel mij het meest op, omdat het heel actueel is door de aanslagen van IS. Precies wat er nu in Syrië speelt, komt voor in het boek.

Dit boek is geschreven vanuit een wisselend ik-perspectief. Elk hoofdstuk heeft de naam van een personage in het boek, dit wisselt per hoofdstuk. De ik-persoon in dat hoofdstuk is dus degene van wie de naam aan het begin van het hoofdstuk staat. Zelf vond ik dit heel fijn, omdat je dan van alle personen in het boek zijn of haar gevoelens leest.

Mijn favoriete fragment uit het boek staat in de epiloog, omdat je door dat stuk totaal in de war raakt, maar tegelijkertijd het boek beter begrijpt. Er staat een verrassend stuk in, wat niemand verwacht. Hierdoor speelt het boek zich eigenlijk opnieuw af in je hoofd af. Ik las het stuk en ik dacht: ‘Had ik dit niet kunnen weten?’ Dit fragment is het einde van het boek en het is een totaal ander einde dan een standaard jeugdboek.

Deze schrijver gebruikt korte zinnen met moderne makkelijke woorden. Er staan veel dialogen in het boek. Hierdoor begrijp je het verhaal beter. De ruimtes waar het verhaal zich afspeelt worden duidelijk beschreven waardoor je er zelf een goed beeld van krijgt.

Tot slot mijn mening over dit boek. Ik vind dit boek spannend en indrukwekkend, omdat het thema heel actueel is. Hierdoor begrijp je de angst in Syrië beter. Het stuk in Syrië is heel spannend, want het is erop of eronder voor Isra. Helaas is een deel van het boek langdradig, namelijk het stuk waar de politie onderzoek doet naar de verdwijning van Isra. Er wordt langzaamaan meer duidelijk over haar ontvoering. Hierdoor blijf je wel door blijft lezen, maar toch gaat het onderzoek langzaam. Dat vind ik jammer, maar aan de andere kant bouwt de spanning zich langzaam op. Het einde van het boek was, zoals hierboven al gezegd, verrassend. Door dit einde bleef het verhaal nog lang in mijn hoofd rondspoken. Dat wil zeggen dat het boek veel indruk op mij heeft gemaakt.

Dit boek behoort tot de winnaars van de Prijs van de Jonge Jury, omdat het een actueel onderwerp is. De jeugd komt er door dit boek achter hoe IS in elkaar zit. Wil jij weten hoe het afloopt met Isra en wat het verrassende einde was? Dan is dit boek zeker een aanrader!


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

Deze maand plaatsen we nog een twee andere recensies van leerlingen van het CSG Augustinus. Alle recensies vind je bij het nieuws.
Kijk bij de leestips van de Jonge Jury of in de groslijst om te ontdekken op welke boeken je kunt stemmen.