Nieuws

Jonge Jury: Een echt oorlogsboek

22 februari 2016

Welk boek krijgt jouw stem voor de Prijs van de Jonge Jury? Vandaag plaatsen we de laatste recensie die je zou kunnen helpen met het maken van je keuze. Rick Jorna van het CSG Augustinus vertelt vandaag wat hij van Mijn vader maakt wapens van Geert Spillebeen vindt.


Mijn vader maakt wapens gaat over de jonge Marc Noble, hij komt uit een industriële familie. Zijn vader en grootvader fabriceren wapens voor de oorlog. Hij neemt dienst in het Engelse leger zodra de Eerste Wereldoorlog uitbreekt en komt er al gaandeweg achter dat ook de Duitsers wapens van het bedrijf van zijn vader en grootvader gebruiken. Hij denkt heel veel aan vroeger, toen hij nog in Engeland woonde en er nog geen oorlog was. Hij houdt zoveel mogelijk contact met thuis en promoveert tot officier onderluitenant.

Het viel met op dat de bunker van Marc belangrijk was in het verhaal. In deze bunker was het saai, donker en grauw. Maar hier las hij de brieven van thuis en schreef hij ze ook. Hij dacht hier ook veel aan thuis en hoe leuk het daar was. Er is dus een duidelijk contrast aanwezig tussen donkere bunker en de kleurige dromen en brieven.

Mijn favoriete fragment is als het Engelse leger de Duitsers flink gaat bestoken met hun artillerie. Het was even alsof ze de oorlog in één dag konden klaarspelen met al die machtige kanonnen en artillerie. Ik kreeg hierbij het gevoel van euforie, ik dacht namelijk: ‘tja, moet je maar geen oorlog uitlokken’.

De stijl van dit boek: lange zinnen, weinig tot geen bijvoeglijke naamwoorden, extra ouderwets waardoor je je beter in kunt leven. Makkelijk taalgebruik. Veel dialogen, maar wel veel tegenstellingen. Ze zijn bijvoorbeeld buiten beeld droevig en binnen bij het eten blij. Allemaal van dat soort dingen.

Ik vind dit boek leuk omdat het over oorlog en werken in het leger gaat en vind het heel interessant om over de Wereldoorlogen te lezen. Het verhaal begint met geweld dan vreugde en blijdschap en dan weer geweld, er is dus wel afwisseling. Het is echter ook leuk omdat je dan door de ogen van iemand kijkt die daar vecht, dat maakt het extra interessant. Ik vind dit een terechte winnaar van de Prijs van de Jonge Jury omdat je ten eerste wat leert over de Eerste Wereldoorlog, maar het is op sommige momenten ook heel spannend en het laat ook heel goed de emoties van de personages zien. Dus kortom een geweldig en historisch boek, echt een aanrader.


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en). Kijk bij de leestips van de Jonge Jury of in de groslijst om te ontdekken op welke boeken je kunt stemmen.

Dit was de laatste recensie in de reeks recensies die zijn geschreven door leeringen van het CSG Augustinus. Alle recensies vind je bij het nieuws.

Wij willen alle leerlingen bedanken voor hun bijdrage op Leesplein!