Nieuws

Boekenweetje: Hoe maak je een stripverhaal?

25 februari 2016

Jaarlijks zijn er meerdere stripevenementen en komend weekend vinden De Nieuwe Stripdagen plaats in de Broodfabriek in Rijswijk. Maar hoe ontstaat een stripverhaal? Waar moet je mee beginnen als je een stripverhaal wilt maken?


Jan Kruis aan het werk
Striptekenaar worden?
In Nederland zijn er geen opleidingen waar je kunt leren hoe je een stripverhaal moet maken. Wel kun je een opleiding volgen om goed te leren tekenen, maar als je goed kunt tekenen ben je er nog niet. Je moet bijvoorbeeld ook een spannend, grappig of mooi verhaal kunnen vertellen. Als je striptekenaar wilt worden is slim om zelf zo veel mogelijk stripverhalen te lezen en te bekijken. Zo ontdek je hoe een goed stripverhaal in elkaar zit en wat belangrijk is bij het maken van zo’n verhaal. Je kunt er vervolgens voor kiezen om alles zelf te doen, van het bedenken, het tekenen tot de tekst toevoegen en het inkleuren van de strip, maar je kunt ook samenwerken met anderen.

Een stripverhaal bedenken
Bij het maken van een stripverhaal moet je een paar stappen doorlopen. Eerst moet je bedenken waar je strip over gaat of misschien heb je al een idee voor een stip? Dat idee ga je dan uitwerken. Iemand die een stripverhaal bedenkt is een scenarist. Hoe je je idee uitwerkt maakt niet uit. De een schrijft het op in tekst, een ander tekent alvast een hele simpele strip waaraan je kunt zien hoe de het ongeveer gaat worden.

Beginnen met tekenen
Als het scenario klaar is kan de tekenaar aan de slag. De tekenaar schetst de strip pagina voor pagina uit. Niet alleen de personages moeten er goed uit zien en een duidelijke gezichtsuitdrukking hebben en op de goede plek staan, de losse fragmenten en de hele pagina moeten er ook mooi uit zien. Alles moet goed staan. Als de tekenaar tevreden is en de schets goedgekeurd is, kan hij de definitieve versie gaan tekenen. Op beter papier wordt de strip opnieuw met zwarte inkt getekend.

De teksten toevoegen
Niet alle stripverhalen bevatten tekst, maar als er wel teksten bij komt wordt dit na het tekenen toegevoegd. De teksten worden in de strip gezet en per stukje bekijkt de letterzetter op welke manier de letters bij of in de tekeningen moeten staan. Soms kun je aan de vorm van de letters bijvoorbeeld al zien dat een personage boos is.

Kleur geven aan het stripverhaal
Als laatste worden de pagina’s ingekleurd. Soms doet een striptekenaar dit zelf, maar in veel gevallen is er iemand anders die de strip inkleurt. In het verleden gebeurde dit met de hand, de strip werd met een kwastje en plakkaatverf ingekleurd. Tegenwoordig wordt de tekening vaak gescand en ingekleurd met de computer.

Meer weten?
Wil je meer weten? Bekijk dan dit filmpje waarin striptekenaar in verschillende stappen laat zien wat een striptekenaar doet. Of heb je zin gekregen om stripverhalen te gaan lezen? Kijk dan in onze themalijst Stripverhalen.

De Nieuwe Stripdagen
De Nieuwe Stripdagen worden georganiseerd in opdracht van Het Stripschap. Het evenement vindt plaats op 27 en 28 februari 2016 in de Broodfabriek in Rijswijk. Meer informatie op de website van De Nieuwe Stripdagen.