Nieuws

Boekenweetje: Jacques Vriens 40 jaar schrijver

17 maart 2016

Veertig jaar geleden verscheen Die rotschool met die fijne klas, het eerste boek van Jacques Vriens. Grote kans dat jij ook wel eens een boek van Jacques Vriens hebt gelezen! Wij vertellen je over hoe hij schrijver werd.


De jongensjaren van Jacques Vriens
Hij werd in 1946 in Den Bosch geboren en verhuisde in 1954 naar Helmond. Dat is de plek waar het eigenlijk allemaal begon voor de schrijver Jacques Vriens. Zijn ouders begonnen daar een hotel, een hotel mét een theaterzaaltje. Daar voerde hij samen met vriendjes theaterstukjes op die ze zelf verzonnen. Toen hij acht jaar was besloot hij de verhaaltjes op te schrijven, want hij was het zat om te ruziën over wie welke rol zou spelen. Daardoor ontdekte hij dat hij het heel leuk vond om te schrijven.

Uitdagingen
Hoewel hij er veel plezier in had om verhalen te schrijven, was het soms ook lastig. Toen Jacques Vriens op de basisschool zat maakte hij ontzettend veel taalfouten. Later ontdekte hij dat dit kwam doordat hij enigszins dyslectisch is. Als hij zijn verhaal van de juf terug kreeg zei ze dat ze het een leuk verhaal vond, maar jammer van de taalfouten. Dan kreeg hij er maar een 2 of een 3 voor. Later kreeg hij een aardige juf die hem enorm heeft geholpen en hem trucjes heeft geleerd. Gelukkig vond hij verhalen schrijven zo leuk, dat hij zich nooit heeft laten tegenhouden door die taalfouten.

De smaak te pakken

Toen Jacques Vriens door had dat hij het heel leuk vond om te schrijven was hij niet meer te stoppen. Op de middelbare school werd hij lid van de schoolkrantredactie. Daarnaast deed hij mee met verschillende verhalenwedstrijden. Ook op de kweekschool, de school waar hij de opleiding tot onderwijzer volgde, bleef hij teksten voor het schooltoneel en schoolcabaret schrijven.
Jacques Vriens werd meester en was hij ook negentien jaar directeur van een basisschool. In die tijd heeft hij heel veel meegemaakt, in ieder geval meer dan voldoende om verhalen over te schijven. Deze tijd heeft hem geïnspireerd voor zijn verhalen over school en Meester Jaap. Sinds 1993 is hij fulltime schrijver.

Eerste boek
Het eerste boek van Jacques Vriens werd veertig jaar geleden uitgegeven, dit was Die rotschool met die fijne klas. In dit verhaal is groep zeven dol op de meester, want bij hem is het altijd gezellig. Als de meester met ziekteverlof naar huis wordt gestuurd, krijgt de klas les van de strenge directeur. De kinderen zijn boos en bedenken een plan om hun meester weer terug te krijgen.

Dit boek is opnieuw uitgegeven in een jubileumeditie. De schrijver heeft het helemaal doorgenomen en aangepast aan de huidige tijd. Hierover zegt hij op zijn website: ‘Ik ben er nog eens kritisch doorheen gegaan en heb weinig hoeven te veranderen aan de sfeer en de manier waarop kinderen en leerkrachten met elkaar omgaan. De borden met krijtjes wel vervangen door digi-borden. Hier en daar wat geschrapt, want ik dacht soms wel: ‘Meester Vriens legde het veertig jaar geleden graag nóg een keer uit’.’

Veertig jaar later…
Inmiddels heeft Jacques Vriens al meer dan honderd boeken geschreven, heel veel scholen bezocht en een flink aantal prijzen in ontvangst mogen nemen. Daarnaast werd hij in 2001 door de koningin benoemd tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg deze prijs voor zijn boeken en omdat hij bijna twintig jaar met veel enthousiasme directeur is geweest in het basisonderwijs.
Hij was van 2013 tot 2015 Kinderboekenambassadeur en is een groot voorbeeld voor leerkrachten en voor iedereen die juf of meester wil worden, directeuren, ouders en nog veel meer mensen.

En verder?
Na veertig jaar gaat Jacques Vriens gewoon door met schrijven. Op zijn website kondigt hij alweer nieuwe boeken aan. Dus voorlopig kun je blijven genieten van de verhalen van de populaire schrijver.

Wil je verder lezen over deze schrijver? Kijk dan in het auteursportret op Leesplein. Daar staan alle prijzen die hij heeft ontvangen en links naar interviews met de schrijver op Leesplein.