Nieuws

Boekenweetje: 2,26 miljoen kinderen en jongeren zijn lid van de bieb

24 maart 2016

Er zijn meer dan duizend vestigingen van de bibliotheek in Nederland. 62% van alle Nederlandse kinderen en jongeren is lid van een bibliotheek. En jij?


Leden van de bibliotheek kunnen natuurlijk boeken lenen, maar ook stripverhalen, luisterboeken, games, dvd’s en tijdschriften. Daarnaast kun je in de bibliotheek vaak ook van andere faciliteiten gebruik maken, zoals internet.

Bibliotheekbezoekers
Het aantal kinderen en jongeren met een bibliotheekpasje groeit ieder jaar. In 2011 waren er 2,26 miljoen kinderen en jongeren lid van de bibliotheek, dit is 62% van alle Nederlanders tot 18 jaar.

Ook jongeren die geen lid zijn, komen wel eens in de bibliotheek, want 90% van alle 7- tot 15-jarigen komt wel eens in de bibliotheek. Bijvoorbeeld om te internetten, tijdschriften te lezen of informatie op te zoeken in boeken.

Wat wordt er gelezen?
Het populairste genre onder 7- tot 15-jarigen is het lees- of verhaalboek. Van de honderd meest uitgeleende kinderboeken was afgelopen jaar was 46% een verhaalboek. De boeken uit de serie Het leven van een loser van de Amerikaanse Jeff Kinney waren in 2015 de meest uitgeleende boeken in de openbare bibliotheken van Nederland. Na de verhaalboeken zijn het stripboek en het informatieve boek het populairste.