Nieuws

Blog: De leesheld van Manon

9 januari 2017

Al eerder kon je op Leesplein lezen over de leesheld van Mare en Laura. Vandaag vertelt Manon Polman in haar blog over haar leesheld. Door wie kon zij niet meer stoppen met lezen?


Mijn leesheld? Tris Prior uit Divergent

Vroeger vond ik het bij vlagen leuk om te lezen. Er waren periodes dat ik helemaal niet las en liever iets anders deed, maar ik had ook momenten dat ik me helemaal kon vinden in lezen. Dit is inmiddels wel veranderd.

Vorig jaar kreeg ik voor Sinterklaas een e-reader cadeau. Dit cadeau kwam voor mij als een verassing, omdat dit niet op mijn verlanglijst stond. ’s Avonds laadde ik het apparaat op en liet mijn vader er wat boeken op zetten, waarna ik aan de Divergent-trilogie van Veronica Roth begon. Vanaf het moment dat ik aan het boek begon kon ik hem bijna niet meer weg leggen. Ik heb het eerste boek (ruim 300 bladzijdes) in drie dagen uitgelezen. Meteen begon ik aan boek twee en boek drie. Nog voor kerst had ik alle drie de boeken uit.

De reden dat ik deze boeken zo geweldig vind? Ik bewonder de hoofdpersoon Tris heel erg. Ze is zo intelligent en vooral heel dapper. Ze heeft een doorzettingsvermogen waar ik jaloers op ben en ze kan haar ideeën en gedachtes heel mooi verwoorden. Bovendien vind ik de wereld waar Tris in leeft heel gaaf en bijzonder. Het is niet de meest vrolijke, vreedzame samenleving, maar hij steekt heel goed in elkaar.

Na het lezen van Divergent werd ik pas echt fanatiek. Ik heb mijn e-reader nu al ruim een jaar en ik lees nog steeds op alle momenten dat het maar even kan; tijdens het tandenpoetsen, als ik de trap af loop, en ja, ook als ik eigenlijk huiswerk zou moeten maken. Afgelopen jaar heb ik ruim 42 boeken gelezen op mijn e-reader, herlezen van boeken niet meegerekend (Divergent heb ik al zo’n vier keer gelezen :-)).

Ik lees nu voornamelijk fantasy. Voorheen las ik vaak, zoals ik dat noem, real-life boeken; boeken waarin meiden problemen hebben, zoals met slechte cijfers, pesten of jongens. Ik las eigenlijk nooit fantasy zoals Harry Potter, Twilight of De hongerspelen. Nu vind ik dit het leukste genre dat er is en durf met trots te zeggen dat ik dol ben op lezen. Ik zou niet meer zonder mijn e-reader kunnen leven.

Lees ook de blog over de heldin van Mare en Laura.