Nieuws

School: Schrijf in 4 stappen je perfecte boekverslag

11 september 2017

De scholen zijn weer begonnen en dat betekent helaas ook dat er weer huiswerk op het programma staat. Op Leesplein geven we je tips voor het schrijven van je boekverslag. Wat heb je nodig en hoe pak je dit aan?


1. Kies een boek dat je aanspreekt
Dat klinkt waarschijnlijk makkelijker dan het is, want hoe vind je zo’n boek in het enorm aanbod? Dat kun je op twee manieren aanpakken:
Lezen voor de Lijst: hier staan boeken ingedeeld op leesniveau. De omschrijvingen van de leesniveaus vind je op de website Lezenvoordelijst.nl. In onze lijsten kun je precies zien welke boeken er bij welk niveau horen. Zo voorkom je dat je een te moeilijk of een te makkelijk boek kiest.
Kiezen op onderwerp: Je kunt ook een boek uitzoeken op basis van het onderwerp. Op Leesplein staat een groot aantal onderwerplijsten met boeken over bijvoorbeeld Oorlog, Online leven, School, Liefde, en nog veel meer.
Overleg wel met je docent of het boek dat je hebt gekozen geschikt is om te lezen voor je boekverslag.

2. Lezen!
Als je dan een grappig, mooi of spannend boek hebt gevonden begint het leukste deel: lezen! Zoek een fijne plek op, kruip op de bank of op je bed en sla je boek open. Lees op je eigen manier, in een stuk door of juist in kleine delen.

3. Informatie verzamelen
Het verschilt per school wat je in je boekverslag moet verwerken, maar vaak is de informatie over de auteur belangrijk en moet je nadenken over wat je hebt gelezen.
Informatie over de schrijver: Op Leesplein vind je veel informatie over schrijvers. Kijk eens bij de auteursportretten. Schrijvers kun je daar vinden op achternaam. En wie weet hebben we ook een interview met de auteur van jouw boek op Leesplein.
Uittrekselbank Jeugd: Wil je meer weten over een boek dat je hebt gelezen en ben je op zoek naar een uittreksel of een samenvatting? Kijk dan in de UittrekselBank Jeugd, dit is een database met meer dan 700 uittreksels van Nederlandstalige en buitenlandse literatuur.
 Je kunt de UittrekselBank Jeugd in elke openbare bibliotheek online raadplegen en misschien heeft jouw school ook wel een abonnement.


4. Kruip achter je computer
Tijd voor de laatste fase. Kijk eerst wat er in je boekverslag moet staan en zorg dat je alle informatie die je nodig hebt bij elkaar hebt. Werk gestructureerd, punt voor punt en dan komt het einde vanzelf in zicht. Ben je klaar? Dan is het een kwestie van een laatste controle en inleveren maar.

En dan? Terug naar het eerste punt: een nieuw boek zoeken!

Veel succes!