Nieuws

Actueel: Week tegen Pesten

17 september 2017

Morgen begint de Week tegen Pesten. Dit jaar staat deze week in het thema van online pesten. Wat zijn de gevolgen van online pesten? En belangrijker: wat kun jij ertegen doen?


Online pesten
Het is niet makkelijk om online pesten te stoppen. Vaak gebeurt het uit het zicht van volwassenen en onder andere namen. Hoe kun je ervoor zorgen dat het stopt, waar moet je dan beginnen en wie kan je vertrouwen?

Het is belangrijk om je te verplaatsen in de ander, probeer elkaar te begrijpen. Een boek kan je helpen om je te verplaatsen in die ander. Door het lezen van iemands verhaal neem je een kijkje in de gedachtewereld van die persoon. Zo ontdek je waarom iemand dingen anders doet, andere keuzes maakt en kan je diegene beter begrijpen.

Leestips
Er zijn veel boeken geschreven over pesten, een van de bekendste boeken is misschien wel Spijt! van Carry Slee. Wij tippen nog twee boeken waarin de gevolgen van online pesten aan bod komen:

Honderd uur nacht
– Anna Woltz
Emilia vlucht, zonder dat iemand het weet, naar New York nadat haar vader iets verschrikkelijks heeft gedaan en de sociale media ontploft. Iedereen lijkt online over haar en haar vader te praten. Ze boekt met de creditcard van haar vader een ticket en regelt een appartement, maar bij aankomst blijkt dat appartement helemaal niet te bestaan. Samen met haar nieuwe vrienden bereidt Emilia zich voor op de orkaan die op de stad afkomt en probeert ze afstand te nemen van alles wat er in Nederland over haar wordt gezegd.

Like me! – Caja Cazemier
Zilver is best een beetje zenuwachtig voor de brugklas. Maar dat het zo erg zou worden, had ze nooit gedacht. Geen idee waarom, maar Lizz heeft het meteen al op haar gemunt. Zilver wordt getagd in vervelende foto´s op Instagram en uitgescholden via Whatsapp. Bijna de hele klas doet mee, want Lizz maakt wel duidelijk dat wie nog met Zilver omgaat, er meteen uit ligt. Maar Lizz heeft een geheim, iets wat niemand mag weten...

Themalijsten
In onze themalijst met boeken over pesten staan nog veel meer boeken die je kunt lezen over dit onderwerp. Je kunt de themalijst altijd terug vinden via Boeken zoeken > Op onderwerp > Pesten.
Kijk ook in de themalijst Online leven, daarin vind je ook boeken over online pesten.

Meer weten?

Op Pestweb vind je meer informatie en handige tips voor als je te maken hebt met pesten. Ook kun je op deze website je verhaal doen.