Nieuws

Prijs: Jowi Schmitz wint Dioraphte Literatour Prijs

14 september 2017

Met haar jeugdboek Weg wint Jowi Schmitz de Dioraphte Literatour Prijs 2017. Dat maakte juryvoorzitter Miriam Piters vanmiddag bekend in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.


Weggelopen
Weg (Hoogland van Klaveren) gaat over Anna die van huis wegloopt. Ze krijgt een lift van een vrachtwagenchauffeur helemaal tot in Barcelona. Daar begint haar zoektocht naar meer licht, lucht en geluk.

De vakjury zegt over dit boek: ‘Jowi Schmitz sleurt je aan je lurven het verhaal in vanaf de allereerste pagina. Tel daar de vernuftige constructie en de vele fenomenale scènes bij op en je weet dat je te maken hebt met gelaagde literatuur met een hoofdletter L.´

Lees het juryrapport.

Lees ons interview met Jowi Schmitz over dit boek.

Literatour

Behalve naar Weg gingen er ook prijzen naar Een van Sarah Crossan (beste vertaalde boek) en naar De negen kamers van Peter-Paul Rauwerda De winnaars ontvangen morgen in Rotterdam elk een cheque van € 15.000,-. Deze prijsuitreiking is meteen de aftrap voor Literatour, de Boekenweek voor jongeren van 16 t/m 24 september. In die periode toeren zo´n 25 schrijvers langs middelbare scholen. En bij deze Boekenweek voor jongeren hoort ook een geschenk: 3PAK. Dit is een bundel met drie korte verhalen van Özcan Akyol, Elfie Tromp en Mano Bouzamour.