Nieuws

Jonge Jury: Een val die meerdere levens op zijn kop zet

14 februari 2016

Je hebt nog twee weken om te stemmen voor de Prijs van de Jonge Jury. De leerlingen van het CSG Augustinus helpen je op weg en vertellen over hun leeservaringen. Vandaag geeft Yvette van Beusekom haar mening over Val van Cis Meijer.


Val gaat over Liv. Haar beste vriendin Sofia is vorig jaar in New York omgekomen en Liv gelooft niet dat het een tragisch ongeluk was. Ze denkt dat Sofia is vermoord. Liv vertrekt naar New York om achter de waarheid te komen maar die is niet zo simpel als verwacht.
Liv komt door haar zoektocht uit bij het slachthuis van de neef van Sofia. Door de kadavers, het bloed en de messen werd deze plek heel spannend. Ook het studentenhuis waarin Liv verbleef zolang ze in New York was is een belangrijke plek. Het was er erg gezellig want ze woonde er met drie andere meisjes, oud-vriendinnen van Sofia. Liv voelde zich er thuis.

Het verhaal wordt vanuit 2 perspectieven verteld. Het ene perspectief is een ik-perspectief, dit is wat Liv vertelt: ‘Ik wil er niet meer over praten… maar het gaat. Ik moet sterk zijn’.
In andere hoofstukken gaat het over Sofia. Daarin is een alwetende verteller aan het woord. ‘Nadat ze gedoucht heeft, hijst Sofia zich in een zwart jurkje.’

Mijn favoriete fragment is het moment waarop Liv tot een belangrijke ontdekking komt. Ik voelde erg met haar mee, ook al wist ik dat het natuurlijk maar een personage uit een boek was.

Het boek is in een makkelijke stijl geschreven. Geen lange zinnen en geen moeilijke woorden.
Ook zitten er veel dialogen in het boek, wat heel prettig lezen is. Wat het meest opviel aan dit boek is dat er wel heel veel ruimtebeschrijvingen in staan en dat is prettig. Je weet meteen hoe de de hoofdpersoon zich zou moeten voelen.

Ik vind het een heel spannend boek, maar het heeft ook met romantiek en vriendschappen die niet altijd stand houden. Het was prettig te lezen. Het eerste hoofdstuk begreep ik eerst niet maar dat werd op het laatst weer aangehaald waardoor alles duidelijk werd. Die manier van schrijven vind ik zelf erg leuk. Je weet dan nog helemaal niet waar het over gaat, maar het komt dan later weer terug.

Zelf ben ik een fan van Mel Wallis de Vries. Haar boeken vind ik heel spannend tot aan de laatste bladzijde, want het einde is totaal niet voorspelbaar. Ik denk dat Cis Meijer haar boek ook heeft geschreven met hulp van boeken van Mel Wallis de Vries. Ze gebruikt namelijk dezelfde opbouw en dezelfde spanning tot het eind, dit trekt mij heel erg. Dat het verhaal vanuit twee perspectieven wordt verteld is erg leuk. Je ervaart niet alleen hoe Liv alles beleeft, want tussendoor wordt er ook over Sofia haar laatste dagen verteld.

Dit boek is een echte winnaar, het is letterlijk gruwelijk spannend tot de laatste bladzijde.


Laat zelf ook je stem horen. Tot 1 maart kun je op de website van de Jonge Jury stemmen op jouw favoriete boek(en).

Deze maand plaatsen we nog meer recensies van leerlingen van het CSG Augustinus. Alle recensies vind je bij het nieuws.
Kijk bij de leestips van de Jonge Jury of in de groslijst om te ontdekken op welke boeken je kunt stemmen.