Leestips

Leestip: Lang leve saai!

20 november 2013

Wat schrijf je in een dagboek als je je leven maar saai vindt? Die vraag stelt Petra zichzelf in Lang leve saai! van Joke Janssen. Al snel blijkt dat ze daar niet meer over na hoeft te denken, want haar leven staat binnen een paar dagen helemaal op z´n kop.

Volgens mijn moeder is dit een heel gunstige vorm van kanker, die goed te behandelen is. Ze keek er nog blij bij ook! Volgens haar wordt het ‘even een gedoetje´, maar in de zomer zal alles - waarschijnlijk - weer normaal zijn. In de zomer?? Het is fucking herfst! Dat arme mens heeft bijna één jaar lang ellende aan haar lijf! Er komt een nieuwe huilbui aan, ik schrijf een andere keer verder. Waarom is de wereld zo oneerlijk?

Petra begint met schrijven in haar dagboek omdat het moet van haar moeder. Ze heeft geen idee wat ze op moet schrijven, want eigenlijk gebeurt er heel weinig in haar saaie leven. Als ze er achter komt dat haar moeder ziek is komt daar verandering in. Het hele huishouden staat op z´n kop nu haar moeder ziek op bed ligt. Daarom huurt Petra´s vader een hulp voor het huishouden in. Petra vindt haar super aardig en kan goed met haar praten.

Gelukkig maakt Petra ook leuke dingen mee die haar een beetje af kunnen leiden. Vlak voordat haar moeder ziek werd is ze namelijk verliefd geworden op Mischa en Petra is helemaal in de wolken! Daarnaast blijkt de vader van Petra niet zo goed te zijn in klussen en koken en dat levert grappige situaties op waar Petra over schrijft in haar dagboek. Het verhaal gaat over haar zieke moeder, maar ook over haar verliefdheid, vriendinnen, de hulp in de huishouding en bemoeizuchtige tantes.

Lang leve saai!
(Clavis) is het eerste jeugdboek van Joke Janssen. Het boek is geschreven in dagboekvorm, bestaat uit korte hoofdstukjes en leest lekker vlot weg.

Klik hier om het boek aan te vragen bij je openbare bibliotheek.