Leestips

Leestip: Het heldhaftigste historische boek van 2015

28 december 2015

Voor Haaieneiland ging Rob Ruggenberg weer op onderzoek uit, hij verbleef zes weken lang op het eiland waar hij over schrijft. Dat leverde niets minder dan een spannend en levensecht verhaal op over de jongen die jaren geleden waarschijnlijk ook op dit eiland verbleef. Dit boek vol avontuur is een van de sterren van 2015.

Even dacht Roemer dat hij achter de man een driehoekige vin door het water zag snijden, maar toen schudde hij zijn hoofd. Dat kon niet. Haaien zwommen niet in een meer.
De kwartiermeester was nog maar een paar meter van de kant toen hij plotseling bleef staan. ‘Help!’ brulde hij.
Het ondiepe water kwam maar tot zijn knieën; toch cirkelden vijf slanke, lichtblauwe haaien om hem heen.


Samen met zijn broer Pieter vaart Roemer mee als matroos op een van de drie schepen die op ontdekkingsreis zijn. Als een van de schepen voor een eilandje op een klif vaart en vergaat, moet Pieter op verkenningstocht met een klein roeibootje. Het bootje slaat om en Pieter overleeft het niet, hierdoor raakt Roemer volledig van slag. Samen met vier anderen besluit hij achter te blijven op het eiland, waar in tegenstelling tot op het schip wel voldoende eten en drinken is. Het lijkt een waar paradijs.

Op het eiland sluit hij vriendschap met een meisje, waarvan hij de taal en bijzondere gewoontes van de bewoners leert. Hij ontdekt ook dat het eiland helemaal niet zo’n paradijs is als het in eerste instantie leek. Het binnenmeer zit vol haaien en daarnaast vormen de bewoners van een verderop gelegen eiland een serieuze bedreiging. En hoewel Roemer vriendschap met de bevolking heeft gesloten, kan hij dat niet zeggen over de andere weglopers waarmee hij op het eiland achter bleef, zij stoken nog heel wat onrust op het eiland…

Haaieneiland (Querido) is geschreven door Rob Ruggenberg. Hij is bekend van zijn levendige historische verhalen. De inspiratie voor dit boek kreeg hij toen hij een scheepsjournaal van Roggeveen las. Roggeveen schreef over vijf weglopers, nadat een van zijn schepen op een klif was gevaren. Over die weglopers wilde Ruggenberg wel eens wat meer weten…

Lees meer over het onderzoek dat Rob Ruggenberg deed in het interview op Leesplein. 

We hebben nog drie sterren klaar staan voordat het nieuwe jaar begint. Morgen zorgen we voor wat spanning en presenteren we het gevaarlijkste boek van 2015.