Leestips

Leestip: Het heftigste boek van 2015

31 december 2015

Samen met Roy Looman schreef Edward van de Vendel Het kankerkampioenschap voor junioren. Een heftig verhaal over Max, die op vijftienjarige leeftijd ontdekt dat hij kanker heeft, maar besluit dat hij deze strijd niet gaat verliezen. Dit boek over het gevecht tegen kanker is een van de sterren van 2015.

Ik zat daar, en ik bleef natuurlijk gewoon zitten, maar eigenlijk sprong ik op. Eigenlijk ging ik toen al, midden in dat kamertje, in de gevechtshouding staan.

Dit is wat Max doet, vlak nadat hij na een dag vol onderzoeken van de oncoloog hoort dat hij kanker heef. Hij neemt de gevechtshouding aan en gaat ervoor. Er volgen meer onderzoeken, chemo’s en beroerde dagen. Hij beschrijft het allemaal. Van het ontdekken van de bult, het slechtnieuwsgesprek waar hij het hierna nooit meer over wil hebben, de reacties van vrienden, de bijwerkingen, maar ook de de meisjes en de feesten. Dat doet hij direct, recht voor zijn raap en met de nodige dosis humor.

In de periode dat Max totaal uitgeput en stinkend van de chemo op de bank ligt, komen zijn vrienden regelmatig even langs. Ze gaan zitten, kijken een film, kletsten over meisjes en even is alles weer zo goed als normaal. Nouja, normaal….

Wat wel gek was: ze zeiden niks over de stank. Ik denk dat ze lief voor me wilden zijn. Ik dacht: dat klopt niet. En dus liet ik, halverwege Unstoppable, een scheet. Een chemoscheet.
De hel brak los. Ze sprongen alle drie op en renden naar de keuken. ‘Vergassing!’ schreeuwde Bart. ‘Ramen open!’ schreeuwde Ward en Kelvin kwam niet meer bij van het lachen.
Voor het eerst sinds de chemo lag ik met een brede smile op de bank: zo kende ik ze weer.


Het kankerkampioenschap voor junioren (Querido) is het verhaal van Roy Looman (Max). Hij heeft zijn hele verhaal aan Edward van de Vendel verteld, die er dit boek over schreef. Het is een aangrijpend, eerlijk en heftig, maar op zijn tijd ook een grappig verhaal geworden over een jongen die de strijd met kanker aangaat.

Leesplein vroeg Edward van de Vendel en Roy Looman in het interview voor Leesplein over hoe het is om samen een verhaal te schrijven.

Dit was de laatste ster uit 2015. De redactie van Leesplein wenst je een fantastisch 2015 met veel leesplezier!