Leestips

Leestip: Sky is the limit

6 januari 2016

In het nieuwste boek van Caja Cazemier wordt Sky gedwongen om te verhuizen. Naar een eiland! Haar ouders hebben dit zonder overleg voor haar besloten en met het hele gezin verhuist ze naar Vlieland. Sky weet één ding zeker: ze wil niet.

Ze kneep haar tranende ogen half dicht tegen de snijdende wind. Voor de duizendste keer kneep ze haar lippen stijf op elkaar. Ze drukte haar nagels in haar handpalmen en dacht: ik wil niet, ik wil niet, ik wil niet.
Ze had niets te willen.  


Hoe hebben ze het kunnen bedenken? Verhuizen naar Vlieland. Zijn haar ouders gek geworden? Haar moeder vind het fantastisch, die ziet alleen maar mogelijkheden. En haar vader is ook natuurlijk ook blij, want hij heeft daar een nieuwe baan gevonden. Maar Sky begrijpt er niets van, hoe kunnen ze zo’n grote beslissing nemen zonder het eerst met haar te overleggen.

Met flinke tegenzin pakt ze haar spullen in om te verhuizen. Weg van haar school, weg van haar vriendinnen, weg van alles waar ze bekend mee is. Op naar dat kleine eiland, zonder H&M, zonder McDonalds en zonder vriendinnen. De eerste maanden zijn erg zwaar en eenzaam. Maar gelukkig komt de zomer er aan, dan stroomt het eiland vol met toeristen, leuke toeristen. En natuurlijk komen dan eindelijk haar vriendinnen langs.

Sky is the limit (Ploegsma) is geschreven door Caja Cazemier. Zij schrijft herkenbare verhalen voor en over jongeren. Misschien ken je haar wel van #selfie of de boeken over de brugklas? Sky is the limit is ook zo’n herkenbaar verhaal, je snapt waarschijnlijk heel goed hoe Sky zich voelt.

Lees ook het interview met Caja Cazemier op Leesplein 12+.