Leestips

Leestip: Omdat jij anders bent

13 januari 2016

Ronja en Mats vinden het helemaal niet leuk dat het Waterland, hun school, wordt gesloopt. En als ze ontdekken dat er nog een groot geheim van Mats’ opa in de school ligt weten ze het zeker. Ze moeten het geheim vinden voor het te laat is.   

Buiten slaat de kerkklok twaalf uur. Spookuur.
Mats zei dat hij me zou komen halen, maar hij is te laat. Wat moet ik doen als hij niet komt? Moet ik dan in mijn eentje naar het Waterland? Ik krijg al koude rillingen bij het idee.
Ik kijk weer naar de kerkklok. Waar blijft Mats nou?
Hij wilde niet mee, maar hij kon er niet omheen dat het vreemd is dat Willem het nooit met ons over het Waterland heeft gehad. Terwijl hij er jaren heeft lesgegeven!


Nadat Ronja en Mats nog laatste keer bij het Waterland, hun oude school, zijn gaan kijken komen ze Willem, Mats’ opa, tegen. Hij staat langs het spoor en reageert niet op zijn naam. Ronja springt over het spoor en duwt hem aan de kant, vlak voordat er een trein voorbij dendert. Ze brengen Willem weer thuis en hij vertelt hen dat hij zijn geheim ging halen, een groot geheim dat in lokaal 12 van het Waterland ligt. Ronja kan het verhaal van Willem niet loslaten en gaat later die dag nog eens terug om meer te weten te komen.

’s Avonds gaat Ronja naar Mats en haalt hem over om het geheim te gaan zoeken. Van Mats’ vader horen ze dat Willem docent is geweest op het Waterland. Hoe vreemd is het dat hij daar nooit over heeft verteld?
Ze moeten snel zijn, want de sloop begint de volgende morgen al en ze besluiten om die nacht naar de school te gaan, waar ze al snel voor een raadsel staan. Willem heeft het over lokaal 12, maar er is helemaal geen lokaal 12…

Omdat jij anders bent (Leopold) is een avontuurlijk verhaal over twee vrienden, geschreven door Maren Stoffels. Tijdens hun spannende zoektocht komen ze onverwachte dingen tegen en heeft Ronja het gevoel dat ze niet alleen zijn in de verlaten school…