Leestips

Leestip: Opstand

24 februari 2016

Mayke heeft het goed, ze woont op een fijne en veilige plek, maar moet halsoverkop vertrekken. De reden is haar zieke grootmoeder, maar ze voelt dat er iets niet helemaal klopt. Dat is het begin van een spannende en onzekere tijd.

De zomer was voorbij gegaan: vader, oom Jan en oom Lodewijk waren voortdurend op reis, koeriers reden af en aan, het humeur van stiefmoeder Anna was wisselvallig als het weer en Mayke werkte met haar grootmoeder in de kruidentuin of hielp tante Elisabeth met de kinderen. Heel soms dacht ze nog aan Filip, maar op de een of andere manier hoorde Filip thuis in een ander leven. Een vorig leven, toen alles nog normaal was. Toen er nog feesten werden gevierd en er geen zorgen waren over ketters, over bezittingen van vader in de Nederlanden, of over haar grote broer in Leuven.

Mayke is elf jaar als haar leven op z’n kop komt te staan. Ze leeft bij haar tante Margaretha van Parma in Brussel en hoewel haar tante het druk heeft, hebben zo ook veel fijne momenten samen. Totdat er op een dag een brief komt van haar vader, die laat weten dat haar grootmoeder ziek is en Mayke graag nog eens wil zien. Mayke moet direct haar spullen gaan pakken, maar merkt bij het afscheid al dat er iets niet helemaal klopt.

Haar vermoeden blijkt juist te zijn, het gaat niet om haar grootmoeder. Mayke en haar familie vertrekken naar slot Dillenburg, omdat de spanningen tussen de katholieken en de protestanten in de Nederlanden toenemen. Ze zijn daar veilig, maar Mayke maakt zich wel zorgen om haar broer, die nog in Leuven zit. Weinig vrienden blijven hen trouw, maar gelukkig is er de steun van de jonge graaf Filip van Hohenlohe, die betrokken is met de familie van Oranje. Hij heeft Mayke eerder tijdens een groot trouwfeest gezien en waarschijnlijk hebben zijn gevoelens voor de mooie Mayke wel iets met zijn betrokkenheid te maken.  

Opstand (Lannoo) is geschreven door Agave Kruijssen. Zij won in 2013 de Thea Beckmanprijs voor De keerzijde van de keizer. Opstand is haar nieuwste boek en dit is opnieuw een prachtig herkenbaar verhaal over gebeurtenissen uit onze geschiedenis.

Lees je graag historische verhalen? Kijk dan ook eens in de themalijst Geschiedenis.