Leestips

Leestip: Lang leve familie

2 maart 2016

Petra is blij dat haar moeder weer helemaal beter is en dat ze na de zomer eindelijk naar de middelbare school mag. Even geen zorgen. Maar dan krijg ze ineens een logeerbroertje, een achtjarige nerd met een doodzieke moeder.

Zal proberen om Wouter te helpen. Om lief voor hem te zijn. Zal niet makkelijk worden. Hij is namelijk zo’n ongelooflijke nerd. Met z’n brilletje en opa-kleren. Zo’n ergerlijke betweter. Hij denkt echt alles beter te weten. Vermoeiend! Vooral omdat hij het nog echt beter weet ook! Hoe kan dat? Hij is pas acht!

De vriendin van Petra’s moeder is erg ziek en daarom komt Wouter een poos logeren. Hij woont alleen met zijn moeder en zij is na de behandelingen te zwak om voor hem te kunnen zorgen. Eerst ziet Petra de lol er niet van in, zo’n betweterig logeerbroertje, maar ze snapt ook wel dat Wouter er niets aan kan doen dat zijn moeder ziek is. Sterker nog, ze weet heel goed wat hij doormaakt. Het is namelijk nog niet zo lang geleden dat haar eigen moeder erg ziek was en ze zelf net zo bang was voor hoe het af zou lopen als Wouter nu is.

Petra besluit om voor Wouter te zorgen en er voor hem te zijn en doet er alles aan om hem op te vrolijken. Over haar belevenissen schrijft ze open, eerlijk en met humor in haar dagboek. Ze vertelt over haar super onhandige vader, die zowel grappige als rampzalige situaties veroorzaakt. Maar ze vertelt ook over de kennismaking met haar nieuwe school, nieuwe vriendinnen en over irritante jongens.

Lang leve familie (Clavis) is het vervolg dat Joke Janssen schreef op Lang leve saai, maar is ook los te lezen. Doordat je meeleest in het dagboek van Petra, waarin ze alles heel eerlijk beschrijft, begrijp je heel goed hoe zij zich voelt. De ene keer is ze opgelucht en blij, maar soms is ze ook verdrietig of boos.

Meer verhalen in dagboekvorm vind je in de themalijst Dagboeken.