Leestips

Leestip: Littekens

9 maart 2016

De Nederlandse Paul en de Franse Clara ontmoeten elkaar in een klein Frans plaatsje. De eerste keer dat ze elkaar treffen lijkt weinig voor te stellen, maar hun ontmoeting heeft grote gevolgen. Lees over deze bijzondere ontmoeting in de nieuwste jeugdroman van Anke de Vries.

Clara stak de weg over en sloeg het eerste het beste zijpad in. Waar dat naartoe leidde wist ze niet, het deed er ook niet toe. Zolang ze maar kon blijven lopen, onderweg zijn, gaf het niet waarheen.
Het pad kronkelde omhoog, de bergen in, ze moest klimmen. Dat zou het loopritme verstoren. Op een rechte weg had ze houvast, zodat ze moeiteloos in de pas kon blijven op de maat van de muziek.
Ze had de fietser weer gezien, in een politieauto deze keer. Het verwarde haar. Zou hij iets hebben uitgespookt?


Paul heeft een moeilijke tijd achter de rug en is vanuit Nederland naar zijn oom en tante in Frankrijk komen fietsen. Onderweg overnacht hij bij monsieur Martin, een bijzondere en aardige man die vaker onderdak verschaft aan reizigers. De volgende dag fietst Paul het laatste stuk naar zijn oom en tante. Als hij de weg wil vragen aan het meisje dat langs loopt reageert ze helemaal niet, ze lijkt hem niet te zien.

Clara logeert tijdens de zomervakantie bij haar oma in een klein Frans dorpje. Daar heeft ze rust, kan ze veel wandelen en is niemand die haar de schuld geeft van wat er gebeurd is. Toch vindt ze het lastig om met anderen te praten, ze houdt iedereen zo veel mogelijk op afstand. Als een fietser haar aandacht probeert te krijgen doet ze alsof ze hem niet hoort en ziet en stapt stevig door.  

Aangekomen bij zijn oom en tante krijgt Paul een naar bericht. Monsieur Martin is overleden na een val van de trap en de politie doet nu onderzoek.  Ze willen Paul het een en ander vragen. Daarnaast kan Paul dat meisje, dat hij nog vaker ziet lopen, ook niet vergeten. Wie is het meisje en waarom reageert ze niet op hem?

Littekens (Lemniscaat) is een spannende jeugdroman, geschreven door Anke de Vries. Zij schreef onder andere Blauwe Plekken, een populair en heftig boek dat nog steeds veel gelezen wordt. In Littekens ontmoeten Paul en Clara elkaar en raken uiteindelijk met elkaar in gesprek. Een verhaal vol spanning en bijzondere, betekenisvolle ontmoetingen.

Lees ook het interview met Anke de Vries op Leesplein en maak kans op een exemplaar van Littekens door voor 21 maart as. te reageren op onze winactie.