Leestips

Leestip: Zoenen met een selfie

16 maart 2016

Heb jij wel eens een eigen verhaal bij een schilderij bedacht? Dat is wat de makers van deze leestip hebben gedaan. Bij negen kunstwerken die je in musea in Brugge kunt vinden hebben zij een eigen interpretatie gemaakt.

Negen schilderijen uit het verleden worden op een bijzondere manier naar het heden gehaald. Een schilderij met ziekenzalen wordt een verhaal met illustraties over een giechelende oma die de jongen die haar ontbijt komt afruimen iets duidelijk probeert te maken.

Ze giechelt dat niet zij maar ik moet worden geholpen en dat zij wel even mijn verpleegster wil zijn.
Ik vraag wat er met me scheelt.
De oma giechelt: ‘Je bent verliefd. Ziek-verliefd-tot-over-je-oren.’


De makers, Frank Adam en Bert Dombrecht, leggen in dit boek geheimen van een schilderij bloot die je eerder nooit zou hebben ontdekt. Het boek staat vol dromerige zinnen zoals onderstaande zinnen uit De distel en de bloem, die je meenemen naar een andere wereld.

Mijn voeten trappelen in heet gras.

Licht spat op, stralen spetteren in de pan van de zon.

Ik zie was die droogt aan de lucht.
Ik zie was die zont in het gras.

Wolken van linnen.
Ik zie lucht die drijft op de rivier.
Wolken van water.


Zoenen met een selfie (De Eenhoorn) is een bijzondere verzameling verhalen en illustraties die samen deze graphic novel vormen. Alle verhalen zijn geïnspireerd op de schilderijen uit het Groeningemuseum en het Sint-Janshospitaal in de Vlaamse stad Brugge. Ze prikkelen je fantasie, zijn poëtisch, soms een beetje vreemd of juist grappig, maar laten je allemaal anders naar de dingen kijken dan je altijd al deed.

Meer boeken over kunst vind je in onze themalijst.