Leestips

Leestip: Sam, er is zoveel dat ik je wil vertellen

18 januari 2017

Mika zit graag alleen achter in de klas, hij heeft sommige klasgenoten zelfs omgekocht om niet naast hem te komen zitten. Maar dan verschijnt Sam in zijn klas en natuurlijk gaat ze naast hem zitten.

Ik lepel mijn ontbijtgranen tot de laatste vlok naar binnen en slurp mijn koffie tot de laatste druppel uit.
Mama en papa geloven hun ogen niet. Ik weet wat ze denken, maar het kan me niet schelen.
‘O-o!’ roept papa uit.
‘O-o,’ bevestigt mama zijn vermoeden.
Marga zwijgt, maar alleen omdat haar mond propvol zit. Voor ze een opmerking kunnen maken of een vervelende vraag stellen, ben ik de deur al uit.


Mika baalt, het valt niet alleen zijn vrienden op dat er iets verandert, maar ook zijn ouders en zusje. Ineens neemt hij boterhammen met gezond beleg mee, een flesje water in plaats van cola en is nog nooit zo op tijd klaar geweest om naar school te gaan. Hij weet ook niet precies wat er aan de hand is, behalve dat Sam met haar gezonde keuzes zijn wereld een beetje op z’n kop heeft gezet.

Sam is nieuw in de klas van Mika en komt naast hem zitten. Uitgerekend op die plek die Mika zo graag voor zichzelf wilde houden. Maar eigenlijk is Sam best interessant… In de pauze raken ze tijdens hun lunch in gesprek, want Sam wist hem toch weer te vinden in de overvolle ruimte. Mika probeert meer over Sam te weten te komen, maar heeft het gevoel dat hij haar niet helemaal kan doorgronden. Hij probeert te ontdekken wie Sam eigenlijk is, maar dat stelt hem aardig op de proef.

Sam, er is zoveel dat ik je wil vertellen
(De Eenhoorn) is een goed leesbaar verhaal van Mario Demesmaeker. Wat is het dat Sam niet aan Mika wil vertellen? En hoe kan het dat zij meer weet dat hij over hun docente? Mika voelt langzaam maar zeker meer voor Sam, maar waarom duwt zij hem toch steeds weg?