Leestips

Leestip: Like me!

8 februari 2017

Na een leuke tijd op de basisschool zit Zilver nu in de brugklas. Best spannend, want ze vindt het lastiger dan gedacht. Zeker nu het haar niet lukt om bij de groep te horen. Waarom wordt ze steeds zo buitengesloten?

Ze hadden nog één uurtje les. Toen na vijftig minuten de bel het weekend inluidde, keek ze gewoontegetrouw bij het inpakken van har tas vlug even op Instagram. Ze zag de foto onmiddellijk. Hij was in de klas genomen, Lizz moest hebben ingezoomd, hij was een beetje onscherp. Zilver schreef iets in haar schrift, een heel gewone foto was het. Maar eronder stond: ‘@xxzilverxx. Like her if you hate her too.’
Het werd koud vanbinnen. Wat was dit nou weer…?!

Zilver zag een beetje op tegen haar eerste dag op haar nieuwe school. Op de basisschool werd ze nooit gepest, maar zouden haar rode haren, haar sproeten en haar twee moeders in de brugklas ook zo makkelijk geaccepteerd worden? Op de eerste dag werd het haar al duidelijk, dit zou niet makkelijk gaan worden. Vastbesloten om nieuwe vriendinnen te maken, blijft Zilver haar best doen.

Jammer genoeg zitten Lizz en Mila haar steeds dwars. Op Whatsapp is het druk in groepschat van haar klas, Lizz probeert iedereen tegen Zilver op te zetten. Zilver hoeft het niet te zien, stapt uit de chat, blokkeert klasgenoten maar wordt keer op keer weer toegevoegd aan de groepschat. Ze wordt er ontzettend onzeker van. Wat doet ze verkeerd? Wat is er mis met haar? Ze durft het niet tegen haar moeders te zeggen, ze schaamt zich te erg. Hoe heeft ze dit kunnen laten gebeuren? En wat heeft Lizz eigenlijk te verbergen, want er moet een reden zijn dat ze zich zo gedraagt...

Like me! (Ploegsma) is geschreven door Caja Cazemier. Zij schrijft vaak over actuele onderwerpen en dit verhaal gaat over pesten, op school en online. Het maakt erg goed duidelijk hoe iemand zich kan voelen als hij of zij gepest wordt, maar laat ook zien wat je kunt doen om het pesten te stoppen.

Kijk in onze themalijsten voor meer boeken over Pesten of Online leven.