Leestips

Leestip: Weg

8 maart 2017

Volgens de regels moet Anna nog een paar jaar wachten voordat ze zelf mag bepalen wat ze gaat doen. Maar Anna is alle regels zat en besluit weg te lopen uit het opvanghuis dat haar ouders runnen. En dan gaat alles heel snel.

Ze pakte haar tas uit en weer in. Ze hijgde een beetje, de lucht werd steeds dikker. Dat onderwatergevoel; als je eenmaal weet dat er geen lucht is, groeit de paniek. Maar ze zou wachten tot acht uur. Dit is mijn cadeautje voor jou, Robin. Ik loop voor ons allebei weg. Omdat het leven misschien geen cadeautjes geeft, maar ik jou wel.

Thuis in het opvanghuis van haar ouders voelt Anna zich onzichtbaar, niemand lijkt haar te horen of te zien. Behalve Robin. Hij praat met haar, vaak na het eten bij de oprit. Daar maken ze plannen om weg te lopen. Nog een paar dagen wachten, dan gaan ze ’s avonds naar de oprit steken ze hun duim op. Met Robin durft Anna dat, hij liep wel vaker weg.

Maar dan gebeurt er iets waardoor Anna niet meer samen met Robin weg kan lopen. Nooit meer. Op de dag dat ze eigenlijk samen zouden vertrekken, neemt Anna haar besluit. Ze vertrekt in haar eentje. Als ze bij de snelweg staat stopt er al snel een vrachtwagen. Een dwergin met rode klopjes stopt en laat Anna instappen. Ze kan helemaal meerijden tot Barcelona. Op dat moment begint Anna’s reis, op zoek naar geluk.

Weg (Hoogland & Van Klaveren) is geschreven door Jowi Schmitz. Dit is haar eerste boek voor jongeren, eerder schreef ze al voor volwassenen en kinderen. Weg is een verhaal waarin je meereist met Anna, ontdekt hoe ze dapper doorgaat en leeft zoals Robin zou doen. Langzaam krijgt Anna meer lucht en ontdekt ze hoe ze zelf verder moet.

Lees ook het interview met Jowi Schmitz over Weg.